Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ooppera-arvio | Tanssiteatteri MD:n näyttämöllä liikeoopperaa – "Yksi koronatalven ilahduttavia yllätyksiä..."

Ooppera-arvio: Tamperelaisen Minna Leinosen säveltämä Alma!-liikeooppera tuo striimattuna lavalle säveltäjä Gustav Mahlerin Alma-vaimon.

Yksi koronatalven ilahduttavia yllätyksiä on Tanssiteatteri MD:n näyttämöltä striimattava Alma!-liikeooppera. Olisipa hienoa nähdä se tulevaisuudessa myös livenä!

Hanna Weseliuksen kirjoittama Alma! palkittiin muutama vuosi sitten Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla ja Tulenkantajien palkinnolla.

Aiheekseen Weselius on löytänyt todella mielenkiintoisen naisen. Hänestä on kirjoitettu aiemmin kirja Alma Mahler – nainen, joka teki rakastamisesta taiteen. Taiteilijaperheessa kasvanut nainen uhmasi monia ajan ennakkoluuloja rakkauselämällään.

Ensimmäinen aviomies oli säveltäjä Gustav Mahler, 20 vuotta Almaa vanhempi. Mies asetti ehdoksi Alman luopumisen säveltämisestä ja rouva keskittyi miehensä työn tukemiseen. Avioliiton aikana Alma rakastui arkkitehti Walter Gropiukseen, jonka kanssa leskeksi jäätyään avioitui. Hänellä oli myös suhde maalari Oskar Kokoschan kanssa – mies teetti eron jälkeen Almasta jopa suuren näköisnuken, jonka kanssa näyttäytyi julkisesti.

Juutalaisen kirjailija-runoilija Franz Werfelin ja Alman suhde vei heidät natsi-Saksasta Yhdysvaltoihin, jossa Alma eli Werfelin kuoleman jälkeen vuoteen 1964 asti.

Hanna Weselius on kirjoittanut Alma!-oopperan libreton sirpalemaiseksi, läsnä ovat mennyt ja nykyaika limittäin. Ratkaisu on onnistunut ja Suvi Elorannan väkevästi laulun, liikkeen ja sanojen kautta kuvaamasta Almasta muodostuu esikuvansa kaltainen vahvasti elävä hahmo.

Sopraano Olga Heikkilän lakinainen tylyttää Alman valintoja kovin keinoin ja toisen sopraanon Tuuli Lindebergin Aino kuvaa elävästi taiteen tekemisen vaikeutta. Molemmat laulavat taiturimaisesti.

Tamperelaiselle säveltäjälle, Minna Leinoselle, Alma!-ooppera on huima nousu oopperasäveltäjien eturiviin. Leinosen sävellystyö on monimuotoista ja yllättävän kepeätäkin. Vain muutamalla soittimella toteutettu musiikki kiehtoo kapellimestari Jutta Seppisen johdolla.

Petri Kekoni onnistuu ohjauksessaan ja koreografiassaan kietomaan kaikki osat yhteen hämmästyttävällä tavalla. Tanssiryhmän liikekieli on huikeaa nähtävää.