Ooppera-arvio | Tanssiteatteri MD:n näyttämöllä liikeoopperaa – "Yksi koronatalven ilahduttavia yllätyksiä..."

Ooppera-arvio: Tamperelaisen Minna Leinosen säveltämä Alma!-liikeooppera tuo striimattuna lavalle säveltäjä Gustav Mahlerin Alma-vaimon.

Yksi koronatalven ilahduttavia yllätyksiä on Tanssiteatteri MD:n näyttämöltä striimattava Alma!-liikeooppera. Olisipa hienoa nähdä se tulevaisuudessa myös livenä!

Hanna Weseliuksen kirjoittama Alma! palkittiin muutama vuosi sitten Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla ja Tulenkantajien palkinnolla.

Aiheekseen Weselius on löytänyt todella mielenkiintoisen naisen. Hänestä on kirjoitettu aiemmin kirja Alma Mahler – nainen, joka teki rakastamisesta taiteen. Taiteilijaperheessa kasvanut nainen uhmasi monia ajan ennakkoluuloja rakkauselämällään.

Ensimmäinen aviomies oli säveltäjä Gustav Mahler, 20 vuotta Almaa vanhempi. Mies asetti ehdoksi Alman luopumisen säveltämisestä ja rouva keskittyi miehensä työn tukemiseen. Avioliiton aikana Alma rakastui arkkitehti Walter Gropiukseen, jonka kanssa leskeksi jäätyään avioitui. Hänellä oli myös suhde maalari Oskar Kokoschan kanssa – mies teetti eron jälkeen Almasta jopa suuren näköisnuken, jonka kanssa näyttäytyi julkisesti.

Juutalaisen kirjailija-runoilija Franz Werfelin ja Alman suhde vei heidät natsi-Saksasta Yhdysvaltoihin, jossa Alma eli Werfelin kuoleman jälkeen vuoteen 1964 asti.

Hanna Weselius on kirjoittanut Alma!-oopperan libreton sirpalemaiseksi, läsnä ovat mennyt ja nykyaika limittäin. Ratkaisu on onnistunut ja Suvi Elorannan väkevästi laulun, liikkeen ja sanojen kautta kuvaamasta Almasta muodostuu esikuvansa kaltainen vahvasti elävä hahmo.

Sopraano Olga Heikkilän lakinainen tylyttää Alman valintoja kovin keinoin ja toisen sopraanon Tuuli Lindebergin Aino kuvaa elävästi taiteen tekemisen vaikeutta. Molemmat laulavat taiturimaisesti.

Tamperelaiselle säveltäjälle, Minna Leinoselle, Alma!-ooppera on huima nousu oopperasäveltäjien eturiviin. Leinosen sävellystyö on monimuotoista ja yllättävän kepeätäkin. Vain muutamalla soittimella toteutettu musiikki kiehtoo kapellimestari Jutta Seppisen johdolla.

Petri Kekoni onnistuu ohjauksessaan ja koreografiassaan kietomaan kaikki osat yhteen hämmästyttävällä tavalla. Tanssiryhmän liikekieli on huikeaa nähtävää.

Tanssiteatteri MD

Alma!-liikeooppera

Sävellys Minna Leinonen

Libretto Hanna Weselius, perustuu hänen kirjoittamaansa Alma!- kirjaan

Kapellimestari Jutta Seppinen

Ohjaus ja koreografia Petri Kekoni

Äänisuunnittelu Jussi Suonikko

Valosuunnittelu Sari Mayer ja Jonne Nieminen

Esiintyjät: sopraanot Tuuli Lindeberg ja Olga Heikkilä, tanssi&sopraano Suvi Eloranta

Tanssi: Annina Kumpuniemi, Mari Rosendahl, Samuli Roininen, Esete Sutinen

Musiikki: Hanna Kinnunen huilu, Mikko Perkola viola da gamba, Ville Syrjänen lyömäsoittimet

Monitaideryhmä CHANGEnsemble, Tanssiteatteri MD, Petri Kekoni Company

Esityksen striimaus Tampereen Hällä-näyttämöltä katsottavissa 8.3 asti keikalla.fi-alustalla

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut