Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kreetan kuvaamista kukista tuli tapetissa hitti – "Ja tapetithan voi sijoittaa vaikkapa kattoon"

Sisustus: Kodin seinät alkava kukkia Kreetta Järvenpään kuvatapettien avulla.

Työhuoneeseen on kasvanut valtava kukkametsä. Pöydällä ja lattioilla kukoistavat laukat, helmililjat, pajunkissat, törmänkukat ja kirjopikarililjat.

Valokuvaaja Kreetta Järvenpää, 47, kuvaa työkseen kukka-asetelmia. Kuvat muistuttavat ensisilmäyksellä upeita, vanhoja öljymaalauksia.

Järvenpään kuvista on tehty K-raudan valikoimiin nostetut jättikokoiset Whispering- ja Fritillaria-kuvatapetit, jotka ovat saaneet melkoisen suosion.

Kuvattavat kukat Järvenpää tilaa kotimaisesta tukkuliikkeistä, jonne kasvit tuodaan Hollannista.

– Valitsen kukat mahdollisuuksien mukaan eurooppalaisilta kasvattajilta, en siis mistään valtamerten takaa. Se on silloin ekologista ja eettistä, Järvenpää kertoo.

Ensi kesänä hän ostaa kukat Uudellamaalla asuvilta artesaaniviljelijöiltä.

Tapetithan voi sijoittaa vaikkapa kattoon.

– Pidän kukista niiden elämän eri vaiheissa. Kukat miellyttävät yleensä ihmisiä silloin, kun ne ovat parhaimmassa kukassa.

Varsinaisia esikuvia ei hänen kuviensa tyylisuunnalle ole, mutta eniten Järvenpäätä inspiroivat barokkiajan still life -kuvat.

– Pyrin häivyttämään kuvistani valokuvamaisuuden, Järvenpää luonnehtii.

Kukkien taustalla on liitutaulu, joka antaa kuviin tumman – ei kuitenkaan täysin mustan – yleissävyn. Valona on käytetty luonnonvaloa.

– Tumma tausta nostaa kukat parhaiten esiin. Toki muutakin väriä voisi käyttää, mutta se muuttaisi kuvien luonnetta olennaisesti, Järvenpää pohtii.

Valokuvaaja kannustaa käyttämään kuvatapetteja totuttua ennakkoluulottomammin.

– Ja tapetithan voi sijoittaa vaikkapa kattoon, jos niin haluaa. Jokainen voi tehdä kodistaan ihan sellaisen kuin miellyttää, Järvenpää rohkaisee.

Hänen ottamiaan kuvia ja installaatioita voi ihailla Vallilassa sijaitsevassa Galleria Maamustassa 5.–20. maaliskuuta.

Esillä on kukkakuvien lisäksi muun muassa valokuvia mustista mehiläisistä. Mustia mehiläisiä Järvenpää on kuvannut Paraisilla.

– Niitä on ainoastaan yksi prosentti kaikista mehiläiskasvattajien mehiläisistä. Halusin ikuistaa ne kuviin, koska Suomessa on jo nyt melkoinen pölyttäjäkato. Kukat ja mehiläiset ovat elintärkeitä toisilleen, Järvenpää muistuttaa.