Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pajatoiminnasta virtaa tulevaisuuteen – Tredu tarjoaa yläkoululaisille maksuttomia iltapäiväpajoja, joilla voi olla suuri merkitys nuoren ura-ajatusten suhteen

Miten huolletaan karting-autoa? Miten rakennetaan ja maalataan skeittilauta? Miten tuunataan ja kasataan tietokone? Miten sometetaan entistä paremmin? Miten tehdään ammattimaisia videoklippejä?

Näihin kysymyksiin asioista kiinnostuneet yläkoululaiset ovat voineet hakea vastauksia ja oppia Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Virtaa yläkoululaisten harrastustoimintaan -pajoista viime syksystä saakka. Pajatoiminta pyörii tänä keväänäkin toukokuun puoleenväliin saakka Tredun eri yksiköissä koulupäivien jälkeisinä tunteina.

Virtaa yläkoululaisten harrastustoimintaan -pajat juontavat juurensa Tredun Hyvinvointia, osallisuutta ja intoa ammatilliseen koulutukseen -hankkeeseen, joka alkoi vuonna 2018. Sen merkittävin tulos on Virtaa opiskelijoiden koulupäiviin -pajatoiminta, jolla Tredu ja pajatoiminnan kehittäjät, lehtorit Tiina Räntilä ja Mervi Junno-Uski, saivat Tampereen kaupungin henkilöstöpalkinnon kesällä 2019.

Tredun omille opiskelijoille suunnatuissa pajoissa hyödynnetään oppilaitoksen ammattialojen monipuolisuutta harrastustoiminnassa ja yläkoululaisten pajoista nuoret saattavat löytää uusia kavereita, uuden, maksuttoman harrastuksen ja ehkä jopa tulevaisuuden ammatin.

– Eräs yläkoululainen, joka osallistui skeittilaudan skeittilaudan rakennuspajaan, sanoi heti, että hän ei aiemmin tiennyt, mikä hänestä tulee isona, mutta nyt pajan jälkeen tiesi hakevansa puuseppäkoulutukseen, Räntilä ja Junno-Uski kertovat tyytyväisinä.

Koululaisen innostus puusepän ammattia kohtaan kuvaa toimivana esimerkkinä sitä, että toiminnalla pyritään myös tehostamaan ammatilliseen koulutukseen hakeutumista.

Yläkoululaisten pajatoiminnan voikin sanoa olevan osa nivelvaihetta perusopetuksesta toiselle asteelle.

– Yläkoululaisten pajatoiminnan voikin sanoa olevan osa nivelvaihetta perusopetuksesta toiselle asteelle, Räntilä ja Junno-Uski muistuttavat.

Tredussa on suunnitelma aloittaa syksyllä 2021 käytäntö, jossa kaikki Santalahdentien toimipisteen ensimmäisen vuoden opiskelijat, jotka eivät ole liiketoimintapaikoissa tai työelämässä, osallistuvat joka torstai kesken koulupäivän Virtaa-pajoihin, joita tarjotaan jokaiselta Santalahdentien toimpisteen ammattialalta.

Myös yläkoululaisille suunnattujen harrastuspajojen tarjonta kasvaa ensi syksynä ja niitä toteutetaan eri ammattialoilla Tredun eri toimipisteissä.

Hyvinä yhteistyökumppaneina ja asian mahdollistajina Tredun lisäksi ovat olleet yläkoululaisten harrastustoimintaan Tampereen harrastamisen malli sekä tredulaisten harrastustoimintaan Tampere Junior -kehitysohjelma.

Lisätietoja Tredun Virtaa-pajoista saa täältä.