Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Dualiin tuli 5000, Komisario Koskiseen 1600 avustajahakemusta – paikalliset ihmiset haluavat näkyä edes vilaukselta Tampereella kuvattavissa elokuvissa ja tv-sarjoissa

Ilmoitus Facebookissa pysäytti katseen viime viikolla: ”WANTED! Matti ja Teppo vuonna 1986 look-a-liket! Etsimme 35-40v miehiä featured extroiksi Kikka-elokuvaan esittämään legendaarista veljeskaksikkoa Mattia ja Teppoa! Palkkio: 150 euroa per hlö. Kuvaukset 1pv Tampereella”.

Ajatus ilmoittautuvista herättti hilpeyttä. Löytyivätkö Matti ja Teppo, heitä etsineen roolitustoimisto Helsinki Castingin Jantsu Puumalainen?

– Enemmänkin olisi voinut tulla hakemuksia, mutta kyllä siellä sopivia kasvoja oli. Koominen oli hakuilmoituksen tarkoituskin olla, jotta se herättää huomiota, Puumalainen kertoo.

Tampereella on kuvattu viime vuosina lukuisia elokuvia ja televisiosarjoja ja kuvataan parhaillaankin. Tamperelaisia on tarvittu erilaisiin avustajarooleihin kameran taakse ja eteen ja ovat he hakeneetkin: viime vuoden lopulla Tampereella kuvattuun Hollywood-elokuva Dualiin tuli Puumalaisen mukaan noin 5000 avustajahakemusta.

– Dualin avustajat valittiin käsikirjoituksen mukaan ja jokainen heistä hyväksytettiin ohjaajalla. 200 perusavustajan lisäksi valittiin replikoimattomia featured extroja näkyvämpiin avustajarooleihin. Hakemusten määrän ollessa suuri, on naamojakin enemmän läpikäytävinä, mutta olimme ainoastaan iloisia ihmisten kiinnostuksesta.

Aito Median tuottaman, Tampereella kuvatun Komisario Koskinen -televisiosarjan avustajaroolihaut saivat myös hurjan kiinnostuksen.

– Avustaja- ja pienroolihakemuksia tuli koko sarjan aikana noin 1600 eli todella paljon. Hakemuksia tuli jo alun alkaen niin paljon, että uusia hakuja ei tarvinnut kovin montaa tehdä kuvausten aikana, mutta casting oli kuitenkin koko ajan auki. Koskisessa oli noin 100 pienroolia ja avustajarooleja noin 150-200, yhtiön vastaava tuottaja Erna Aalto kertoo ja paljastaa, että rooleja ovat muun muassa rikospaikan tekninen tutkija, ulosottomies, ruumis, huumediileri ja itkevä mies.

Ennen kuin kuvaukset käynnistyvät, tekevät roolittajat pitkään taustatyötä. Erna Aalto sanoo, että ensimmäiseksi tehdään kartoitus siitä, mitä erilaisia pienrooleja käsikirjoituksissa on olemassa ja suunnitellaan montako avustajaa erilaisiin joukkokohtauksiin tarvitaan. Korona-aikana se tarkoittaa maltillista määrää, hän muistuttaa.

– Sen lisäksi muun muassa Facebookin avustajahakuun tarkoitettuihin ryhmiin on laitettu ilmoituksia rooleista. Komisario Koskisen kohdalla avustajaroolien castingia meillä pyöritti 2. apulaisohjaaja Sara Salovaara. Joihinkin selkeästi käsikirjoituksessa mainittuihin pienrooleihin tehtiin koekuvauksia ja nyt näin korona-aikana pyydettiin ihmisiä itse tekemään self tape -video, Aalto kertoo.

Helsinki Castingin Puumalainen sanoo, että ihmiset ilmoittavat monenlaisia syitä hakea kuvauksiin. Yleisimmät ovat halu päästä elokuvan kulisseihin seuraamaan kuvauksia, kiinnostus esiintyä ja kokeilunhalu. Monille avustamisesta tulee mieluinen harrastus.

– Me haluamme myös rahallista palkkiota maksamalla kannustaa ihmisiä ajattelemaan avustamista mahdollisena sivutyönä. Avustajat eivät niinkään perustele meille miksi haluavat päästä avustajiksi, ellei kyse ole vaikkapa Kikka-elokuvasta, johon moni fani haluaa päästä tarinan vuoksi mukaan, hän toteaa.

Aito Median Aalto kertoo, että monia Koskinen-sarjaan hakeneita kiinnosti erityisesti rikosdraamaan pääseminen, millä termillä Koskista mainostettiin ennen kuin ohjelman nimeä oltiin julkaistu. Nimen julkaisun jälkeen ihmiset olivat innoissaan osallistumaan nimenomaan Koskiseen.

– Monille kirjasarjat olivat jo ennestään tuttuja ja mukana oli myös isompiakin Koskinen-faneja. Haimme paljon avustajia Tampere-facebook-ryhmästä, jossa monilla ei välttämättä ole kokemusta kuvauksissa olemisesta, joten monia kiinnosti päästä kokemaan, minkälaista tv-sarjan tekeminen on.