Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juoksurata, pituushyppypaikka ja jääkaukalo samassa paikassa? – Jää säilyy Hakametsässä, mutta muuten halli menee aivan uusiksi

Uudistaminen: Naapuriin nousee monitoimiareena ja ympärille asuintaloja.

Kun Ilves ja Tappara muuttavat tämän vuoden lopussa pelaamaan miesten kiekkoliigaa Uros Live -areenaan, jää vuonna 1965 valmistunut Hakametsän jäähalli liian vähälle käytölle.

Tampereen kaupunki kehitti hallin ja ympäristön kokonaisuudelle uuden brändinimen Hakametsä Sport Campus ja järjesti konsepti- ja toteutuskilpailun alueen tulevaisuudesta. Sen voitti voitti Peab Oy:n ja YH Kodit Oy:n ryhmittymä.

Voittajatyössä Hakametsä Sport Campuksen ytimessä on luonnollisesti Suomen vanhin jäähalli, joka uudistuu useiden lajien areenaksi niin, että sisätilojen ilme palautetaan lähemmäksi alkuperäistä 1960-luvun ilmiasua ja arkkitehtuuria.

– Jäähallista puretaan myöhemmin tehtyjä lisäkatsomoita, jolloin hallin yläosaan saadaan tilaa erilaisille oheisharjoittelutiloille. Yläkertaan tulee muun muassa 250 metrin juoksurata, 100 metrin juoksusuora, pituushyppypaikka ja lämmittelytiloja, pääsuunnittelija, arkkitehti Petri Kontukoski selvittää.

Hakametsän jäähalli säilyy kuitenkin pääkäyttötarkoitukseltaan jäähallina eri jäälajeille. Katsomoon mahtuu noin 3000 ihmistä.

Käytäviä pitkin voi jatkossakin kulkea hallin ympäri, mutta nykyisiltä leveiltä käytäviltä otetaan uudistuksen myötä tilaa palvelu- ja liiketilakäyttöön niin, että niiden aukiolo ei ole riippuvainen hallin tapahtumista tai aukiolosta.

Päähallin viereen rakennetaan uusi harjoittelujäähalli, johon tulee kaksi kenttää.

Hakametsän jäähallista on tunnelikulku hybridikortteliksi kutsuttavaan kokonaisuuteen, jonka merkittävin osa on monitoimiareena muun muassa sisäpalloilulajeille.

Areena ja sen katsomo joustaa monenkokoisiin tapahtumiin. Salibandya voi pelata 1500-1800 henkeä vetävien katsomoiden keskellä, lentopalloa voi suurimmillaan tuoda seuraamaan 2600 ihmistä, kenttätilan saa jaettua kahdelle koripallokentälle ja 1600 katsojalle tai ottaa yhteen koripallopeliin 2500 ihmistä.

Rakennukseen tulee myös harjoituskenttiä, joihin mahtuu samaan aikaan vaikkapa 12 sulkapallokenttää tai 6 tenniskenttää.

Hybridikortteliin tulee suunniteltujen liikuntatoimintojen lisäksi mahdollisesti opiskelijahotelli, päivittäistavarakauppa, ruokaravintola ja pysäköintirakennus noin 500 ajoneuvolle.

Hakametsä Sport Campuksen keskiöön tulee sporttiaukio. Sen maanpinnan tasoa pudotetaan yhden kerroksen verran, jolloin alue liittyy paremmin osaksi Hervannan valtaväylän toisella puolella olevaa Kalevaa.

– Samalla toteutuu kaupunkikuvallinen ajatus siitä, että Hakametsän jäähalli nousee ikään kuin jalustalle, koska se on entistä korkeammalla, Kontukoski perustelee.

Hakametsän metsämäinen osuus säilyy metsänä, mutta sinne on suunniteltu seikkailupuisto, skeittipuisto, koirapuisto ja alppiruusupuisto.

Autoliikenne sijoittuu kokonaan suunnittelualueen ulkoreunoille ja suunnittelualueen sisäosa jää puhtaasti pyöräilyn ja jalankulun käyttöön.

Sport Campus -alueen asuinkorttelit nousevat itä- ja pohjoisosiin.

Hanke etenee nyt niin, että Tampereen kaupunki jatkaa tänä vuonna kaavoitus- ja jatkosuunnittelua toteuttajakumppanin kanssa. Rakentamisen tavoitteellinen aloittamishetki on vuosina 2022-23. Liikuntarakentaminen on tarkoitus saada valmiiksi 2029, jolloin Tampere täyttää 250 vuotta.