Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Milavidassa palataan iloiselle 20-luvulle – esillä näyttäviä pukuja ja erikoisuuksia, kuten pirtuhousut

Museo Milavidassa avautuu näyttely, joka kertoo iloisesta 1920-luvusta. Esillä on koristeellisia pukuja, kenkiä ja asusteita, aikansa tanssi- ja ravintolakulttuuri, urheilu ja elokuvat.

Sen lisäksi, että 1920-luvusta on nyt sata vuotta, Tampereen museoilla sattui olemaan jo ennestään paljon aikakauden pukuja kokoelmissa. 20-luvun puvut ovat kuitenkin ohuita, hauraita ja koristeellisia. Monissa on painavia kirjailuja ja materiaalit alkavat hapertua. Nyt on siis oikea hetki esitellä pukuja, kun vielä voi.

Näyttelyn hienoimmat ja painavimmat puvut on kirjailtu kauttaaltaan putkihelmin ja ne painavat peräti kaksi kiloa.

Milavidan näyttelyssä on tietoisesti keskitytty 20-luvun iloisiin ja huolettomampiin puoliin.

– Nykyinen aika vaikutti siihen, että korostetaan sen ajan hauskoja ilmiöitä, kertoo tutkija Katri Pyysalo sanoo.

1920-luvulla naisten muoti muuttui ja helmat lyhenivät, ehostautuminen oli aiempaa sallitumpaa ja ravintoloissa tanssittiin aikakauden muotitansseja. Elokuvateattereissa ihasteltiin mykkäfilmejä ja näyttelijöitä, joista otettiin mallia.

1920-luvusta puhuttaessa ei voida myöskään ohittaa kieltolakia. Näyttelykävijä pääseekin tutustumaan mitä erilaisimpiin viinan - erityisesti pirtun - salakuljetukseen käytettyihin esineisiin, kuten pirtuhousuihin.

Pyysalo kertoo, että Tampereen museoilla oli jo ennestään kokoelmissa kieltolain aikaisia esineitä.

– Siveyslautakunta on jo 20-luvulla lahjoittanut museolle pirtukanistereita ja pirtuhousut, Pyysalo kertoo.

Vaikka 20-luvulla juhlittiin paljon kaupungeissa, sen ajan yksi ihanne oli terve ja urheilullinen ihminen. Tosin urheilu oli siihen aikaan vain miehille, naisten kilpailuhenkisyyden ajateltiin huonontavan heidän ominaisuuksiaan äiteinä. Naisille sopivaa oli ryhmävoimistelu, jossa oli suorat rivit ja tarkat liikkeet.

– 20-luku on tosi ristiriitainen, Pyysalo sanoo.

Samaan aikaan uuden näyttelyn kanssa avautuu uudistunut Nottbeckeistä kertova perusnäyttely. Se on vaihtanut paikkaa toiselle puolelle Milavidaa, koska vaihtuville näyttelyille haluttiin enemmän tilaa. Samalla ilme on hieman muuttunut. Esineistö on pysynyt pääosin samana, mutta esimerkiksi tapetit ovat vaihtuneet ja näyttely tiivistynyt.