Kolme eri koronarokotetta herättää hämmennystä ja toiveita valikoinnista – PSHP: Rokoteshoppailu ei onnistu

Helmikuussa Pirkanmaalle on saatu koronarokotteita huomattavasti vähemmän kuin alun perin odotettiin, tiedottaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Tällä hetkellä rokotetaan 70 vuotta täyttäneitä sekä THL:n määritelmän mukaiseen riskiryhmään yksi kuuluvia. Pienistä rokote-eristä huolimatta kaikissa kunnissa on päästy aloittamaan riskiryhmäläisten rokotuksia.

Suomessa on tällä hetkellä käytössä kolmea eri koronarokotetta: Pfizer-Biontechin, Modernan ja AstraZenecan valmisteita. Sairaanhoitopiirin mukaan tämä aiheuttaa välillä hämmennystä ja toiveita siitä, että rokotteen voisi valita itse.

– THL on määritellyt valtakunnalliset ohjeet eri ikäryhmien rokottamisesta ja kullekin sopivimmasta rokotevalmisteesta. Rokotetta ei siis voi valita itse, eikä lääkärikään voi suositella valtakunnallisista ohjeista poikkeavaa tuotetta, Pirkanmaan rokotuskoordinaatioryhmän puheenjohtaja Reetta Huttunen korostaa tiedotteessa.

Alle 70-vuotiaille annetaan AstraZenecaa ja 70 vuotta täyttäneille Pfizer-Biontechin tai Modernan rokotetta. 16–17-vuotiaat riskiryhmään yksi kuuluvat muodostavat kuitenkin poikkeuksen. He saavat Pfizer-Biontechin rokotteen, koska alle 18-vuotiaalle ei saa antaa AstraZenecaa.

Modernan rokote koskettaa Pirkanmaalla vain harvoja, sillä sitä on saatu ainoastaan pieniä eriä.

THL:n ohjeiden mukaisesti tällä hetkellä priorisoidaan iäkkäiden ja riskiryhmäläisten rokotuksia. Se tarkoittaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotuksissa ei voida toistaiseksi edetä uusiin ryhmiin.

Sote-henkilökunnasta voidaan sairaanhoitopiirin mukaan rokottaa ainoastaan koronapotilaita hoitavaa henkilöstöä sekä ympärivuorokautisen hoivan työntekijöitä, jos he syystä tai toisesta eivät vielä ole saaneet rokotetta.

– Tämä on herättänyt kysymyksiä sote-henkilökunnan keskuudessa, mutta rokotteiden vähäisen saatavuuden vuoksi tilanne on toistaiseksi tämä. Esimerkiksi Taysin henkilöstöstä on rokotettu vasta noin viidesosa, Huttunen kertoo tiedotteessa.

– Etenemme heti, kun siihen on rokotesaatavuuden kannalta realistiset mahdollisuudet ja THL:n lupa. Tämänhetkisen rokotemääriin perustuvan arvion mukaan tähän voi mennä vielä viikkoja.

Lue myös: Nokia rokottaa 49 ihmistä uudestaan – Syy: ilmakuplatekniikalla liian pieniä rokoteannoksia

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut