”Nuori, käytä aikaa niin oma ehdokas löytyy” – Suomen Lukiolaisten Liiton tamperelaislähtöinen Hugo Paananen kannustaa nuoria äänestämään

Suomen Lukiolaisten Liitolla on selkeät terveiset kuntavaaliehdokkaille, jotka mielivät päästä kotipaikkakuntiensa valtuustoihin.

– Koulutuksesta ei ole enää varaa leikata eikä lukioita saa lakkauttaa siellä, missä ne turvaavat koulutuksen saavutettavuutta. Lukioverkon muutoksissa on aina kuultava alueen lukiolaisia ja yläkoululaisia. Lisäksi julkisen liikenteen on tarjottava sujuvat matkat kouluihin.

– Etäopetus ei ole säästötoimenpide. Etäyhteyksiä voidaan hyödyntää kurssitarjonnan laajentamisessa, mutta se ei saa korvata lähiopetusta, liitto paaluttaa yhden kuntavaaliteemansa verkkosivullaan.

Liiton tamperelaislähtöinen varapuheenjohtaja Hugo Paananen nostaa vahvasti esiin myös opiskelijoiden hyvinvoinnin.

– Opiskelijahuollon resurssit eivät riitä ja on väärin, että nuori joutuu odottamaan viikkoja päästäkseen tapaamaan psykologia, jos hätä on nyt, Paananen toteaa.

Kolmas merkittävä lukio-opiskelijoita askarruttava vaaliteema on lukiokoulutuksen saattaminen 2020-luvulle eli digitalisaation lopullinen toteuttaminen.

– Miten pidetään oppilaitosten henkilökunta tarvittavassa osaamistasossa ja miten varmistetaan, että opiskelijat osaavat käyttää kaikki järjestelmä, Hugo Paananen linjaa.

Nuorilla on toiveita päättäjille, mutta yleisellä tasolla nuoret eivät vie niitä eteenpäin vaalien kautta. 18-24-vuotiaiden nuorten koko maan äänestysprosentti vuoden 2017 kuntavaaleissa oli 35,0. Mistä heikko äänestysinnostus johtuu? Nykymaailmassa ei oikein voi väittää, että tietoa ei ole saatavilla, mutta onko se tarpeeksi helposti ymmärrettävää ja konkreettista siitä, mistä kuntavaaleissa äänestetään?

– Kuntavaaleissa on tärkeää äänestää nuorella iälläkin, koska lähimmät omaan elämään vaikuttavat päätökset tehdään kunnissa, Paananen muistuttaa ja nostaa esimerkin.

– Lakkautetaanko lukiosi, yhdistetäänkö se johonkin toiseen vai perustetaanko kokonaan uusi lukio. Näitä päätöksiä kuntavaaleissa valittavat kunnan- ja kaupunginvaltuustot tekevät, hän havainnoi.

Paananen sanoo, että oman ehdokkaan löytämiseen voi mennä aikaa, mutta se on vaivan väärti ja äänestysprosessi itsessään ei ole vaikea.

– Nuoren kannattaa pohtia, mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä elämässä ja miettiä esimerkiksi sitä, mitkä seikat omassa kotikunnassa suututtavat tai ilostuttavat. Suosittelen ehdottomasti käyttämään vaalikoneita ja katsomaan myös puolueiden ohjelmia läpi, hän neuvoo.

Hugo Paananen

20-vuotias opiskelija ja Suomen Lukiolaisten liiton varapuheenjohtaja.

Kotoisin Tampereelta. Valmistui Hatanpään lukion musiikkilinjalta 2019.

Toimi aikoinaan Pirkanmaan lukiolaisten puheenjohtajana.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut