Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kulttuuripaukku: Mika Waltarin ennen näkemätön neljäs Palmu syksyllä Tampereen Komediateatteriin – "Eikö kaikki halua tehdä Waltarin kadonneen tekstin?"

Uutuus: Tampereen Komediateatteri tuo ensimmäistä kertaa näyttämölle teatterintekijöiden ja dekkarinystävien kuolaaman Mika Waltarin neljännen Palmun.

”Juonta ei ole syytä sen tarkemmin selostaa siltä varalta, että teksti vielä jossain muodossa julkaistaisiin.”

Näin kirjoittaa elämänkerturi Panu Rajala vuonna 2015 julkaistussa tunnustetussa Mika Waltari -järkäleessään Unio Mystica.

Puheena on Waltarin neljäs Palmu, noin 60-sivuinen missään muodossa julkaisematon elokuvakäsikirjoitus nimeltään Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu.

Nyt Waltarin teksti saa ensimmäistä kertaa muodon... näytelmänä.

Tampereen Komediateatteri juhlii syksyllä 30-vuotista olemassaoloaan esittämällä Panu Raipian ohjaaman ja Waltarin tyttärenpoika Joel Elstelän sovittaman teoksen Levätkää rauhassa, komisario Palmu.

– Eikö kaikki halua tehdä Waltarin kadonneen tekstin? Me ainakin ollaan täpinöissään, intoilee teatterinjohtaja Raipia.

Eikö kaikki halua tehdä Waltarin kadonneen tekstin?

Waltari teki käsikirjoitusaihion vuonna 1963 Palmu-ohjaaja Matti Kassilan pyynnöstä. Muun muassa tuolloin käynnistyneen yli kaksi vuotta kestäneen näyttelijälakon takia tekstiä ei saatettu esityskuntoon. Viime vuosikymmenet kulttuuriaarre on ollut tarkasti oikeuksia valvoneen Waltarin perikunnan hallussa.

– Olin Satu Waltariin ensimmäistä kertaa yhteydessä vuonna 2002 Palmujen teatterioikeuksista. Hänen kantansa oli pitkään se, että Mika olisi kirjoittanut Palmut näytelmiksi itse, jos olisi niin halunnut. Viimeisinä vuosinaan hän lievensi kantaansa, muistelee Raipia.

Osavoitto tuli jo vuonna 2017, kun Kaasua, komisario Palmu kantaesitettiin Komediateatterissa kesällä. Sen jälkeen Raipia on ohjannut Palmuja Seinäjoelle, Turkuun ja Poriin.

– Yhteistyö Joelin kanssa on ollut alusta asti sujuvaa. Ymmärrämme Palmut samalla tavalla

Näytelmän roolitustyö on vielä osittain kesken. Frans J. Palmun roolin ottaa Aimo Räsänen. Kysymys siitä, minkälaisen Palmun hän tuo näyttämölle, on näyttelijän mukaan liian intiimi ja vielä ennenaikainen.

– Työ on kesken. Näytelmässä Palmu on luopumassa ammatistaan. Ikääntyminen ja rajallisuuden tiedostaminen ovat keskeisessä osassa, pohtii Räsänen.

Alkuperäistekstin nähneen Rajalan Waltari-kirjaan kirjoittaman kuvauksen mukaan Palmu on vielä vahvassa vedossa.

Sen mukaan Palmun eläköitymisjuhlien ympärille kietoutuu vanhan helsinkiläispatriarkan murha kaupunkipalatsissa, rakennussuojelu ja kiinteistökeinottelu ja nuoren radikalisoituvan teatteripolven Macbeth-sovitus. Myös Palmulle on luvassa ainakin orastavaa romatiikkaa.

Potentiaalin on huomannut myös Solar Films, joka valmistelee Renny Harlinin ohjaamaa elokuvaa samasta tekstistä. Solar Filmsin tiedotteen mukaan ”etsivät nähdään kenttätyössä keskellä sodan runtelemaa kaupunkia” ja joutuvat kohtaamaan ”fyysisiä haasteita aina käsirysyjä, tulitaisteluita ja autotakaa-ajoja myöten”.

Raipian mukaan Komediateatteriin on luvassa perinteitä kunnioittava 1960-luvulle sijoittuva Palmu.

– Pölyttyneen museaalista tulkintaa emme silti tee, vaan luvassa 2000-luvun teatteritradition mukaan rytmittyvä teos.

Näytelmän kantaesitys on Tampereen Komediateatterissa 15. syyskuuta.