AVI:lta taas sapiskaa Tampereen hammashoidolle: ajanvaraukseen ei saa yhteyttä, takaisinsoitto liian hidas, hoitojonoista ei tietoa...

Kuvituskuva. Arkisto/Katja Luoma
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on antanut Tampereen kaupungille määräyksen hammashoidon ajanvarausongelmien korjaamiseksi Tampere-Orivesi yhteistoiminta-alueella.

AVI:n mukaan potilaan tulee saada arkipäivisin välittömästi yhteys terveyskeskukseen ja terveyskeskuksen tulee ilmoittaa potilaalle hoitoon pääsyn ajankohta.

Tarvittavat toimenpiteet on suoritettava 30. huhtikuuta mennessä.

Samassa päätöksessään aluehallintovirasto on antanut kaupungille hallinnollista ohjausta siitä, että kaupungin täytyy julkaista kiireettömän hammashoidon odotusajat erikseen jokaisesta kaupungin hammashoitolasta.

Tampereen kaupungin tulee antaa aluehallintovirastolle jatkoselvitys asiasta 14. toukokuuta mennessä.

Aluehallintovirasto on valvonut 26.7.2018 lähtien hoitotakuun toteutumista Tampere-Oriveden yhteistoiminta-alueella. Valvonnanaikana aluehallintovirasto on tehnyt kolme päätöstä asiaan liittyen.

Hammashoitolan ajanvaraukseen ei saa välittömästi yhteyttä, mikä on AVI:n mukaan edelleen ongelma. Takaisinsoitto on käytössä, mutta hammashoitoloiden ajanvarauksen käytäntö, jossa potilaalle soitetaan takaisin 2–4 arkipäivän kuluessa, ei ole terveydenhuoltolain mukainen.

Toisena ongelmana on ollut se, että hammashoitoloissa ei ole ollut antaa tarkempaa hoitoon pääsyn ajankohtaa tai potilasta on pyydetty soittamaan seuraavana päivänä uudestaan ajan saamiseksi. Potilaslaki edellyttää, että potilaalle tulee ilmoittaa hoitoon pääsyn ajankohta.

Kaupungin internetsivuilla ilmoitetaan alueen hammashoitolat. Sivuilta puuttuu tieto hoitoon pääsyn odotusajoista. Terveydenhuoltolain mukaan kunnan on julkaistava internetissä tiedot odotusajoista neljän kuukauden välein.

Jos kunnalla on useita toimintayksiköitä, on tiedot lain mukaan julkaistava erikseen jokaisesta toimintayksiköstä. Tiedot voi julkaista internetin lisäksi muullakin tavalla, jos kunta tai kuntayhtymä niin päättää.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut