Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelainen seiväsmies Urho Kujanpää uskoo, että kohta ylittyy myös 572 – "Töitä on tehtävä joka tapauksessa"

Sunnuntaina yleisurheilun ystävät saivat seurata poikkeuksellisen kovatasoista kotimaista seiväshyppyfinaalia.

Jyväskylän halli-SM-kilpailun voittajaksi selviytyi Tampereen Pyrinnön Urho Kujanpää, jonka otteet ovat jo pidemmän aikaa antaneet odottaa hyvää tulosta.

Finaalissa sellainen tuli: mies hyppäsi ennätyksensä 566. Sen jälkeen Kujanpää yritti kolmesti korkeutta 572 – yritykset olivat kohtuullisia, mutta rima ei vielä ylittynyt.

– Kun 566 oli hypätty, fyysinen ja henkinen vireystila ei ollut enää sitä tasoa että se olisi sunnuntaina mennyt, Kujanpää myöntää.

Finaalissa mies hyppäsi yhteensä 17 kertaa. Omaan ennätykseensä hyppääjä on tyytyväinen.

– Se oli selkeä tasonnosto aikaisempaan. Sellainen oli jo aikakin tulla.

24-vuotias Kujanpää on varovaisen kiinnostunut halli-EM-kisoista. Ensin on kuitenkin katsottava, ketkä muut urheilijat sinne haluavat.

– Asia selviää torstaina tai perjantaina, tehdään parempia johtopäätöksiä sitten, Kujanpää sanoo.

Vuosi 2021 olisi lähtökohtaisesti myös olympiavuosi, mutta tässä vaiheessa tuskin kellään on edes varovaista spekulaatiota sen suhteen, järjestetäänkö urheilun suurtapahtuma vai perutaanko jopa kokonaan.

– Sitä on oikeastaan ihan turha miettiä. Töitä on tehtävä joka tapauksessa, tulee olympialaiset tai ei, Kujanpää sanoo.

Skandinaavinen seiväshyppy on viime vuosina ollut kovassa nosteessa Ruotsin Armand Duplantiksen ansiosta. Viime syyskuussa Duplantis teki lajihistoriaa silläkin tavalla, että venäläisen Sergei Bubkan lähes ikuisena pidetty lajin maailmanennätys laitettiin romukoppaan 26 vuoden jälkeen.

– Armandista ei voi sinällään ottaa ihan suoraa mallia, koska hän on ihan erilainen hyppääjä kuin minä. Yleensäkin seiväshyppy on sellainen laji, että kaikki siinä kilpailevat hyppäävät vähän erilaisella tyylillä, Kujanpää pohjustaa.

– Armandilla on ihan tajuton juoksuvauhti. Se tuo huomattavaa etua varsinkin mondo-alustalla kilpailtaessa. Kun vauhti takaa sen, että taivutusvaiheessa saat otteen 20 senttimetriä muita korkeammalta, se tietää tietysti sitä että rimakin ylittyy sen 20 senttimetriä muita korkeammalta.