Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helvetinjärven kansallispuistolle uusi hoitosuunnitelma – Puistoon linjataan uusi 26 kilometriä pitkä rengasreitti

Metsähallitus on saanut valmiiksi luonnoksen Helvetinjärven kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelmasta ja pyytää siitä palautetta 21.3.2021 asti.

Suunnitelmalla ohjataan kansallispuiston kehittämistä ja sovitetaan yhteen aluetta koskevia käyttötarpeita. Keskeisiä kysymyksiä ovat luonnonsuojelu ja -hoito, kulttuuriperinnön suojelu, retkeily ja ulkoilu, matkailu, kalastus, metsästys sekä alueen muu käyttö. Suunnitelma laaditaan seuraaville noin 15 vuodelle.

Helvetinjärven luontoa kuvaavat parhaiten syvät rotkolaaksot, jyrkkärantaiset järvet, pienet metsälammet ja salomaiset metsät. Hoidon ja käytön päämääränä on turvata luontotyyppien ja lajien suotuisa suojelutaso, tunnistaa ja säilyttää alueen arvokkaat kulttuuriperintökohteet sekä kehittää ja ylläpitää kestävää virkistyskäyttöä ja luontomatkailua alueella sen erämainen luonne säilyttäen.

Tavoitteisiin pääsemiseksi suunnittelualueella muun muassa tehdään metsien ja soiden ennallistamistoimia, ylläpidetään palojatkumoaluetta ja tehdään luontotyyppi- ja lajistoinventointeja. Ruokkeenharjun perinnebiotooppia hoidetaan niittämällä ja laiduntamalla. Tietoa puutteellisesti tunnetuista kulttuuriperintöarvoista pyritään lisäämään arkeologisella inventoinnilla ja rakennushistoriallisella selvityksellä.

Puiston palveluvarustusta uudistetaan lisäämällä uusia reittejä ja muita retkeilyrakenteita sekä parantamalla virkistyskäytön ohjausta opastusviestinnän keinoin. Helvetinkolun ja Haukanhiedan välille luodaan olemassa olevia polkuja hyödyntäen uusia rengasreittejä.

Lisäksi puistoon linjataan uusi noin 26 kilometriä pitkä rengasreitti, jossa hyödynnetään vanhoja polunpohjia ja polkupyöräteitä. Reitti kulkee välillä Haukanhieta–Iso Poikainlammi–Tanssikallio–Löyttyjärvi–Luomajärvi–Saarilammi–Porrasharju–Haukanhieta. Puistoon lisätään myös uusia taukopaikkoja, joissa on tulentekomahdollisuus, liiterit ja käymälät. Joillekin taukopaikoille rakennetaan laavut ja mahdollistetaan telttailu. Uudet taukopaikat tulevat esimerkiksi Helvetinkolun, Ison Poikainlammin ja Löyttyjärven läheisyyteen. Uusi pysäköintipaikka perustetaan Iso Poikainlammille.