Iidesjärvelle ja Vähäjärvelle rakennetaan pesälauttoja – kelluvat "saaret" turvaavat lokki- ja vesilintujen pesintää

Naurulokki on luokiteltu vaarantuneeksi lajiksi. Arkisto / Jaakko Avikainen

Riina Haapala

Iidesjärvelle ja Vähänjärvelle rakennetaan pesälauttoja. Lauttojen tarkoitus on turvata lokki- ja vesilintujen pesintää. Lauttojen rakentaminen on osa lintuvesien kunnostushanketta, johon on saatu ympäristöministeriön Kunta-Helmi-rahoitusta.

Iidesjärvelle ja Vähäjärvelle rakennetaan noin 2x10 metrin kokoisia ponttooneilla kelluvia "saaria", jotka ankkuroidaan järven pohjaan. Lauttojen maa-aineksena käytetään turveharkkoja. Rakennustyöt kestävät maaliskuun puoliväliin, ja niistä vastaa Ekokumppanit Oy. Lauttojen läheisyyteen sahataan jäähän reikiä, ja lauttojen lähialue rajataan puukepeillä. Lautat odottelevat jäällä kevään tuloa.

– Jää heikkenee lauttojen lähialueilta kevään mittaan nopeammin kuin muualta järveltä, joten lauttojen läheisyydessä ei tulisi liikkua kevään aikana. Laitamme tiedotteet lautoista pesälauttojen lähelle sekä Iidesjärven lintutornille ja matonpesupaikalle ja Vähäjärven katselulaiturille, kertoo Petri Mäkelä Ekokumppaneista tiedotteessa.

Vähäjärvelle rakennetaan yksi kelluva pesälautta ja Iidesjärvelle kaksi lauttaa. Niiden toivotaan houkuttelevan lokki- ja vesilintuja pesimään. Lautoilla emot ja pesät ovat paremmin turvassa maapedoilta kuten minkeiltä ja supikoirilta. Lauttoja huolletaan tarvittaessa lisäämällä niihin turvetta ja poistamalla vesakkoa.

Sekä Iidesjärvellä että Vähäjärvellä on aiemmin pesinyt ollut isoja naurulokkiyhdyskuntia. Viime vuosina pesintämenestys on kuitenkin ollut heikkoa. Vähäjärvellä naurulokkien pesintää ei ole havaittu viime vuosina lainkaan. Lauttojen vaikutuksia linnustoon arvioidaan seurannalla vuosina 2021-2022. Iidesjärvellä ja Vähäjärvellä pyydetään myös lokki- ja vesilinnuston pesintää haittaavia vieraslajeja, minkkejä ja supikoiria.

Iidesjärvellä alkaa myös keväällä hanke, jossa toteutetaan rantalaidunnusta hiehoille ja jatketaan järven hoitokalastusta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut