Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkanmaalla varaudutaan kevättulviin – järviin tehdään tilaa sulamisvesille

Pirkanmaalla varaudutaan kevättulviin. Säännösteltyjen järvien vedenkorkeuksia lasketaan, jolloin tehdään tilaa sulamisvesille. Säännöstelemättömillä järvillä kevättulvariski riippuu sulamisajan sääolosuhteista.

– Jos sulaminen on nopeaa ja vielä vesisateiden kiihdyttämää, voivat järvien vedenkorkeudet nousta ja myös jokien virtaamat kasvaa keskimääräistä suuremmiksi. Hidas sulaminen vähentää kevättulvien suuruutta, toteaa Pirkanmaan ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid tiedotteessa.

Pirkanmaalla lumikertymät ovat melko runsaita viime vuosiin verrattuna. Pitkän ajan keskiarvoihin verrattuna lumimäärät ovat kuitenkin ajankohdalle varsin tyypillisiä. Vesistösäännöstelyssä lumipatjan paksuudella senttimetreissä ei ole merkitystä, vaan tulviin varautumisen näkökulmasta oleellista on lumen paino, joka kuvastaa lumessa olevaa vesimäärää.

– Pirkanmaan pohjoisosissa on mitattu painoltaan yli 80 kilogrammaa lunta neliömetriä kohti ja Tampereen seudulla noin 70 kilogrammaa lunta neliömetriä kohti. Eteläisimmässä osassa maakuntaa on tällä hetkellä pienin lumikertymä, eli noin 50-60 kilogrammaa, kertoo Pirkanmaan ely-keskuksen vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen tiedotteessa.

Maakunnan suurimpien säännösteltävien järvien, Näsijärven, Pyhäjärven, Vanajaveden ja Kyrösjärven, vedenkorkeuksia lasketaan parhaillaan kevättulviin varautumiseksi. Vedenkorkeuksia lasketaan juoksuttamalla voimalaitoksien ja säännöstelypatojen kautta vettä Kokemäenjokeen. Tarkoituksena on tehdä tilaa kevään sulamisvesille. Näillä näkymin vedenkorkeuden lasku jatkuu helmi-maaliskuun ajan.

– Suurimpien järvien säännöstelylupien haltijat ja vesivoimalaitosten operaattorit ovat juuri sopineet tavoitteellisista vedenkorkeuksista kevättulviin varautumiseksi. Vedenkorkeuden kehittymistä voi seurata esimerkiksi vesi.fi-palvelusta kirjoittamalla hakukenttään järven nimen, Isid neuvoo.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi tammikuussa päätökset Näsijärven ja Pyhäjärven säännöstelylupien muutoksesta. Uusien säännöstelyehtojen mukaan vedenkorkeutta ei tarvitse laskea keväällä lumikertymän jäädessä vähäiseksi.

Lumikertymän ollessa keskimääräinen tai sitä suurempi, molempien järvien säännöstelyluvassa on määritelty vedenkorkeuden turvaraja, joka on pakko alittaa riittävän varautumisen varmistamiseksi. Koska päätöksistä on tullut yksi valitus, ne eivät saaneet lainvoimaa.