Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

LähiTapiola Pirkanmaa: Koronavuosi "käsittämättömän hyvä" – Kun autot pysyivät parkissa, eikä talvikaan yllättänyt, oli ennen kaikkea liikennevakuuttajan vuosi hyvä

Näkökulma: Autot pysyivät enemmän parkissa, joten vahinkoja sattui vähemmän. Sen sijaan LähiTapiola sai uusia asiakkaita.

LähiTapiola Pirkanmaa maksoi viime vuonna korvauksia asiakkailleen 42,6 miljoonalla eurolla. Koronavuonna vahinkoja sattui vähemmän. Moni auto pysyi parkkipaikalla aiempaa enemmän, joten liikennevahinkojakaan ei päässyt sattumaan. Myös viime vuoden leuto ja lumeton talvi vaikutti vähentävästi liikennevahinkoihin. Kaikkiaan vahinkoja sattui viime vuonna noin 50 000 kappaletta.

LähiTapiola Pirkanmaan toimitusjohtaja Pentti Kuusela kuvailee vuotta ”käsittämättömän hyväksi”.

– Korona on vaikuttanut yllättävän vähän, talouden tunnuslukuihin ei juurikaan. Ihmettelyn aihe on, että koronavuonna oli kaikkien aikojen kasvu, Kuusela sanoo.

LähiTapiola Pirkanmaa sai vakuutusmaksutuloja vuonna 2020 yhteensä 62,6 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa 9,1 prosentin kasvua edellisvuodesta. Kuusela kertoo, että kasvu on tullut asiakasmäärän noususta: kaikkiaan uusia asiakkaita saatiin viime vuonna 13 500. Asiakkaita oli vuoden lopussa 96 200.

Kuuselan mukaan jo keväällä osattiin ennustaa vahinkosuhteen paranemista, kun Suomi niin sanotusti laitettiin koronan takia kiinni. Maaliskuussa sijoitustoiminta kävi alimmillaan kymmenen miljoonaa viivan alapuolella. Marraskuussa suunta kääntyi ja lopulta nettotuotto oli noin 1,2 miljoonaa euroa.

Liikennevakuutuksissa nettokasvu oli 6000 kappaletta. Kuusela kertoo, että LähiTapiolan markkinaosuus liikennevakuutuksista on jo hyvin lähellä kärkeä: ero kärkipaikkaa pitävään OP Pohjolaan on noin 300 ajoneuvoa. LähiTapiolan osuus Pirkanmaalla on 28,54 prosenttia ja Pohjolan 28,81. Kolmantena on If 19,7 prosentin markkinaosuudella.

Korona on vaikuttanut yllättävän vähän.

– Jos tässä tai ensi kuussa oltaisiin markkinajohtaja, Kuusela kaavailee.

Korona näkyi myös henkilövakuutuksissa.

– Suomalaiset tervehtyivät yhtäkkiä kun tuli korona, kun ihmiset eivät tohtineet mennä lääkäriin, Kuusela sanoo.

Erilaiset sairaus- ja henkivakuutukset kuitenkin kiinnostivat koronavuonna.

– Henkilövakuutukset kasvoivat karvan alle kymmenen prosenttia. Sille on kysyntää ja tuoteinnovaatioita mietitään, Kuusela kertoo.

Suuri kysymysmerkki on vakuutusyhtiöllekin vielä sote-uudistus. Kuusela uskoo, että vakuutusyhtiöitä tarvitaan tulevaisuudessakin, mutta ratkaisuja odotellaan.

– Uskon, että meillekin on siinä tilaa. Tuotekehitys miettii ja kun sote tiedetään, niin reagoidaan, Kuusela sanoo.