Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Niistä nenä ennen koronatestin ottamista äläkä pelottele lasta sanomalla, että testi sattuu – Laboratoriohoitaja antaa vinkit näytteenottoon

Jos on pienintäkään flunssaoiretta, pitää mennä koronatestiin, kehotti Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sairaanhoitopiirin perjantaisessa tiedotustilaisuudessa.

Nuhanenässä oleva lima häiritsee kuitenkin näytteen ottamista, joten ennen kuin testipuikko voidaan työntää nenään, se on niistettävä. Näin kertoi samassa tilaisuudessa Hus Diagnostiikkakeskuksen laboratoriohoitaja Jaana Niemi.

Niemen mukaan pää kannattaa näytteenoton aikana pitää paikoillaan suorassa ja katse eteenpäin. Hän vakuutti, että näytteenottajat osaavat ottaa mahdollisen jännityksen huomioon.

Tikku työnnetään nenänieluun, joka on aikuisella noin 10 senttiä sieraimesta ja lapsella 6 senttiä. Jos tikkua ei millään saada nenänieluun, näyte voidaan ottaa nielusta suun kautta. Sitä ei kuitenkaan pidetä yhtä luotettavana kuin nenänielunäytettä.

Lapselta näytettä otettaessa suurin haaste on Jaana Niemen mukaan usein se, miten pää saataisiin pysymään paikoillaan. Tarvittaessa vanhempi voi auttaa tässä ja pieni lapsi voi istua testin ajan vanhemman sylissä.

Niemi kehotti vanhempia keskustelemaan lapsen kanssa testistä jo etukäteen. Tässä keskustelussa pitäisi selvittää lapselle, mistä on kyse, ja antaa tilaa lapsen omille mielipiteille ja mahdolliselle vastustamiselle.

– Keskusteleminen lapsen kanssa on kivunlievitystä.

Niemen mukaan ennakkokeskustelussa kannattaa välttää kuvailemasta näytteenottoa kielteisin termein, kuten että se "sattuu" tai "tuntuu ikävältä".

– Kerran eräs pieni poika yllätti meidät kaikki, kun hän sanoi näytteenoton jälkeen "se oli kivaa", Niemi kertoi.