Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Me ollaan teknologiafirma isolla T:llä" – Yrtit kasvavat Pirkkalassa 4 kerroksessa

Naapurit: Pirkkalalainen Netled tekee bisnestä vertikaaliviljelyllä.

Pirkkalalaisessa Netledissä uskotaan, että vertikaaliviljely on tulevaisuuden ala. Yrityksen tuotantotiloissa viljellään salaatteja ja yrttejä pian neljässä kerroksessa aiemman kahden sijaan. Oma viljelmä ei kuitenkaan ole yrityksen päätuote.

– Me ollaan teknologiafirma isolla T:llä, yrtin ja salaatin tuotanto on hyvin vähäistä. Toki sitä nyt näyttäisi yhtäkkiä katsottuna olevan paljonkin, mutta loppupeleissä se on aika vähäistä, kertoo toimitusjohtaja Niko Kivioja.

Tänä vuonna tuotantoa lisätään 400 000 kappaleeseen, mutta sekään ei Kiviojan mukaan ole vielä kovin suuri määrä. Syy tuotantoon on teknologian testaus.

– Teknologia toimii hienosti, mutta tärkeämpää on, että mittaamme meidän teknologia-asiakkaille, kuinka nopeasti heidän kaavailemansa tuote meidän järjestelmä kasvaa. Voidaan antaa asiakkaalle numerot, että basilika kasvaa 28 päivässä ja nämä ovat kustannukset.

Netledin yrttejä ja salaatteja on tällä hetkellä myös myynnissä Pirkkalan Prismassa ja Citymarketissa. Kauppayhteistyö on myös referenssi teknologia-asiakkaille, joille tuotetaan led-valaisujärjestelmiä ja vertikaaliviljelylaitoksia. Asiakkaita on Suomen lisäksi Ruotsissa, Puolassa, Englannissa ja parhaillaan ensimmäistä laitosta rakennetaan Kanadaan.

Kivioja sanoo, että lähes kaikki kaupoissa myytävät salaatit ja yrtit viljellään kasvihuoneissa.

Vertikaaliviljely ei vaadi lattia-alaa kovin paljon.

– Me vedämme eron kasvihuoneelle ja vertikaaliviljelylle siinä, että kasvihuone on lasinen ja muovinen ja aurinko paistaa sisään. Se on valtatyyli tänä päivänä. Siinä on sellaisia haasteita, että pinta-alaa kuluu paljon ja ne ovat hankalemmin säädeltäviä, kun sinne paistaa aurinko, mutta samalla lasin läpi purkautuu paljon energiaa, Kivioja sanoo.

– Ledien tehokkuus on parantunut valtavasti viime vuosina ja on päästy samaan kustannuslinjaan kasvihuoneiden kanssa. Sen takia vertikaaliviljely yleistyy nopeasti.

Kiviojan perhe on viljellyt ympärivuotisesti luomutomaattia Honkajoella vuodesta 1987. Perinteiset valaisimet kuluttivat paljon energiaa ja vuonna 2005 he alkoivat miettiä, miten energiankulutusta voisi talvikaudella vähentää. Siitä lähtivät ensimmäiset testit led-valoilla.

– Keskitalven viljely Suomessa on käytännössä suljetun tilan viljelyä, kun luukut ja verhot ovat kiinni ja taivaalta ei tule yhtään mitään. Se on käytännössä pimeä kammio, vaikka onkin lasihuone. Alettiin miettiä, että jos tietyt lähtökohdat täyttyvät, on todennäköisesti tehokkaampaa viljellä tällä menetelmällä ympäri vuoden, Kivioja kertoo.

Matkan varrella huomattiin lisähyötyjä. Kasvihuoneet vaativat paljon pinta-alaa ja maa-alan hinnan takia viljelmät ovat usein kaukana kasvukeskuksista.

– Vertikaaliviljely ei vaadi lattia-alaa kovin paljon. Meilläkin on tuossa neljä kerrosta, voidaan tehdä kuusi tai jopa kahdeksan ja voidaan tuoda ne lähelle kuluttajaa.

Syy siihen, miksi vertikaaliviljelyyn on valittu nimenomaan salaatit ja yrtit, perustuu energian käyttöön. Kivioja sanoo, että elintarvikkeen energiasisältö sanelee, voiko sitä järkevästi vertikaaliviljellä.

– Salaateissa ja yrteissä on matala energiatiheys. Kun kasvatetaan pelkästään sähköllä, tarvitaan aika vähän energiaa.

Sen sijaan esimerkiksi perunassa ja palkokasveissa on paljon energiaa. Niiden tuottaminen vertikaaliviljelyllä vaatii Kiviojan mukaan vielä teknologian kehittymistä.

– Tomaatit ja kurkut ovat sellaisia, mitä mekin olemme jo testanneet. Ne kasvavat tosi hyvin tuossa ympäristössä, mutta talouspuoli on sellainen, että numerot eivät vielä toimi. Uskon, että viiden vuoden sisällä ollaan siinä, että ne toimivat taloudellisesti.