"Myytävää on tullut, mutta ne vaan tulee ja menee" – Näin koronavuosi muutti asuntokauppaa

Koti: Myytävät asunnot katoavat Pirkanmaalla nopeasti uusille omistajille.

Asuntokauppa kävi koronavuonna vilkkaasti. OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja Timo Voutilainen kertoo, että viime vuonna tehtiin kauppaa hieman arvokkaammista asunnoista ja erityisesti vanhoista asunnoista. Keskimääräinen asunto maksoi 204 556 euroa, mikä on noin neljä prosenttia edellisvuotta enemmän.

Asuntokauppa laski huhti-toukokuussa, mutta kesäkuusta lähtien kauppa on käynyt vilkkaasti.

– Asunnonvaihtajia on todella paljon. Myyntiajat ovat lyhentyneet ja myytävää on jopa 40 prosenttia vähemmän kuin mitä sitä oli keväällä. Siitä huolimatta kauppamäärät ovat todella kovia, Voutilainen sanoo.

– Myytävää on tullut, mutta ne vaan tulee ja menee.

Jotta väliin ehtii, pitää Voutilaisen mukaan olla valmis nopeisiin päätöksiin.

– Kannattaa varmistaa ensin rahoitus. Kun kiinnostava asunto löytyy, päätösten pitää olla nopeita. Jos sitten alkaa miettiä oman myyntiä, toinen on jo mennyt.

Voutilaisen mukaan julkisuudessa esillä olleet väitteet siitä, että sijoittajat vievät yksiöt ensiasunnon ostajien nenän edestä, ei pidä paikkansa.

– Ne, jotka ostavat itselleen kotia, haluavat vähän isompia.

Etätyöt ja kotona oleminen ovat saaneet ihmiset haaveilemaan tilasta. Voutilaisen mukaan haaveet ovat pääosin olleet realistisia.

– Olen nähnyt tutkimuksen siitä, että neljä prosenttia ihmisistä ostaa sellaisen asunnoin kuin lähti ostamaan. En tiedä, onko tämä fakta. Iso osa haaveilee vähän enemmän ja välittäjä joutuu joskus sanomaan, mikä on realiteetti ja vähän niinkuin joissain telkkariohjelmissa näytetään, että tähän rahat riittävät.

Nordean Tampereen toimipaikan johtaja Tomi Tulonen kertoo, että vuosi 2020 ylitti ennakko-odotukset selkeästi. Koronapudotus jäi lopulta lyhyeksi. Asuntokauppa alkoi käydä ja lainoja haettiin vilkkaasti. Tulonen kertoo, että Pirkamaalla lainoja myönnettiin 550 miljoonalla eurolla, mikä on 17 prosenttia vuotta 2019 enemmän. Tulonen kertoo, että sen eteen jouduttiin tekemään runsaasti töitä: asuntolainoihin erikoistuneita asiantuntijoita rekrytoitiin lisää ja siitä huolimatta niitä käsiteltiin ylitöinä.

Lainoissa näkyi esimerkiksi tilan kaipuu ja kodin kunnostus. Tulonen kertoo, että Nordean teettämässä kyselytutkimuksessa lähes puolet suomalaisista oli pandemian aikana remontoinut tai sisustanut kotia.

– Keväällä mökkikauppa piristyi selkeästi ja siihen haettiin rahoitusta. Toinen oli remontoiminen ja kodin kunnostamiseen liittyvien lainojen nousu. Jonkin verran voi sanoa, että keskimääräinen laina vähän nousi.

Tulonen sanoo, että asunnon sijainnin merkitys ei ole ollut yhtä suuri kuin aiemmin: sijainnista on voitu tinkiä jos asunto on hyväkuntoinen ja tarpeita vastaava. Asuntoja on haluttu myös kauempaa, jolloin isompia neliöitä on saanut vähemmällä rahalla.

Myös alkanut vuosi näyttää lupaavalta.

– Tutkitaan yleensä sisään tulleiden hakemusten kautta ja nyt ollaan vielä korkeammalla kuin viime vuonna. Näyttää, että kysyntä jatkuu, Tulonen sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut