Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampereelle rakennetaan uusi ikäihmisten palvelutalo – samaan rakennukseen myös päiväkoti

Sopimusvuorisäätiö sr ja sosiaalipalveluita tuottava Treili Oy rakennuttavat Tampereen Epilään 50-paikkaisen muistisairaiden ikäihmisten ympärivuorokautisen hoivan yksikön. Samaan rakennukseen tulee myös päiväkoti yli 50 lapselle. Päiväkotipalvelun tuottaa Pilke päiväkodit Oy.

Hoivakoti avautuu syksyllä. Kaksikerroksisessa rakennuksessa molemmille toimijoille on omat tilansa, mutta rakennuksessa on myös yhteistiloja.

– Tarkoituksena on saattaa eri ikäryhmät yhteen ulkoiluissa, ruokailuissa ja juhlatilaisuuksissa. Isolla pihalla lapset pääsevät leikkimään ja hoivakodin asukkaat voivat seurata heidän puuhailujaan. Yhteistiloissa lapset voivat järjestää erilaisia esityksiä, ja asukkaat voivat olla yleisönä, Treilin toimitusjohtaja Leena Lehtonen kertoo tiedotteessa.

Henkilökunta on aina mukana ikäihmisten ja lasten yhteisissä aktiviteeteissa.

– Tiedän, että vastaavissa kokeiluissa ajan puute ja yhteisten käytäntöjen muodostuminen ovat olleet haasteina toiminnan toteuttamisessa. Me olemme kuitenkin panostaneet tähän asiaan sekä tilojen suunnittelussa että resursoinnissa, Lehtonen sanoo tiedotteessa.

Rakennuksen suunnitteluun on saatu inspiraatiota Norjan kalastuskylien taloista. Uudessa talossa on neljä tupaa, jotka ovat ulospäin kaikki erivärisiä. Harjakattoisessa talossa on lautaseinät.

– On tärkeää, että rakennus sulautuu ympäristöönsä kauniisti. Kyseessä on asukkaidemme koti, joten siltä sen tulee näyttää myös ulospäin. Rakennuksessa on huomioitu hienosti myös kohderyhmien erityistarpeet. Iso piha-alue ja useat parvekkeet tuovat viihtyisyyttä. Sisätiloissa on vältetty pitkiä käytäviä ja laitosmaista tunnelmaa, Lehtonen sanoo tiedotteessa.

Talon rakennustyöt ovat tällä hetkellä täydessä vauhdissa ja ovet avautuvat asiakkaille syksyllä 2021. Hoivakodin asukkaat ovat pääosin Treilin nykyisiä asukkaita muista yksiköistä, mutta myös vapaita paikkoja tulee hakuun myöhemmin keväällä. Päiväkotipaikkojen haku käynnistyy helmi-maaliskuussa.

– Koronatilanne vaikuttaa todennäköisesti vielä avaamisvaiheessa. Tilat on suunniteltu niin, että tarvittaessa molemmat palvelut voivat olla täysin erillään mahdollisten tartuntojen ehkäisemiseksi. Toivottavasti pääsemme kuitenkin mahdollisimman pian hyödyntämään upeaa rakennustamme sen täydessä potentiaalissa, Lehtonen sanoo.