Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jalkautumisia | Mummon vanhasta paidasta lempivaatteeksi – "Hienoa tässä on se, kun pystyy lahjoittajalle suoraan sanomaan, mihin tekstiili jatkaa matkaansa"

Juttusarja: Vanhoja vaatteita lojuu kaikissa kodeissa, mutta niiden hävittämisestä täytyy ottaa selvää.

Kattolamppujen loisteessa kiiltävät mustat jätesäkit täyttävät huoneen.

Ne ovat täynnä jonkun vanhoja vaatteita, laukkuja ja kankaita. Joukosta löytyneitä vintage-vaatteita on ripustettu myymälän vaaleisiin rekkeihin, jotka on kukin nimetty kiiltävillä valkoisilla kylteillä.

Värikkäiden vaatteiden vieressä on myös koreja lahjoitetuille kangaspaloille.

Vuodessa tamperelaiselle tekstiilinkierrätyspaja Nextiilille lahjoitetaan noin 300 000 kiloa tekstiiliä.

Nextiilin pajapäällikkö Sari Tuomaala kertoo suurimman osan niistä päätyvän uudelleen käytettäväksi, joko keräysten kautta tai suoraan myymälän puolelta.

Jos tekstiilissä on paljon nukkaa tai se on muuten huonokuntoinen, se voidaan laittaa uusiokäyttöön, jolloin siitä tehdään esimerkiksi lankaa.

Hienoa tässä on se, kun pystyy lahjoittajalle suoraan sanomaan, mihin tekstiili jatkaa matkaansa.

– Sosiaalinen media on tavoittanut käsitöiden harrastajia hyvin ja jopa Vaasasta ja Kouvolasta on tuotu lahjoituksia Nextiilille, Tuomaala kertoo

Suomessa syntyy noin 70 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä joka vuosi, kertoo Suomen ympäristökeskus.

Kierrätys kuitenkin vaatii vielä tehostamista.

EU-alueella vuosittain kulutetuista tekstiileistä kierrätetään vain noin 3–8 prosenttia. Tekstiilijätteen erilliskeräysvelvoite alkaa EU-alueella vuonna 2025.

Tekstiilijätteeseen kuuluvat muun muassa vanhat paidat, takit sekä lakanat. Vaikka tekstiilille ei olisi itsellä enää käyttöä edes siivousrättien muodossa, sen voi lahjoittaa eteenpäin sitä tarvitsevalle tai jalostettavaksi.

Kirpputorilla myymisen lisäksi on myös muita kierrättäjälle helppoja vaihtoehtoja vanhoista vaatteista eroon pääsemiseksi. Esimerkiksi Pelastusarmeija, SPR ja UFF ottavat vastaan hyväkuntoiset tekstiilit.

Rikkinäisiä tai huonokuntoisempia voi viedä hyötykäyttöön esimerkiksi monille eläinsuojeluyhdistyksille, sekä useille pienemmille toimijoille.

Myös itselle käytettynä hankitut jonkun vanhat tekstiilit ovat usein paitsi ekologisia, myös edullisia.

– Hienoa tässä on se, kun pystyy lahjoittajalle suoraan sanomaan, mihin tekstiili jatkaa matkaansa. Se voi helpottaa luopumista, jos vaatteeseen on syntynyt vahva tunneside, Nextiilin työvalmentaja Krista Virtanen kertoo.

Mitä vanhempi päällä oleva vaate on, sitä onnistuneempi se on ollut täyttämään alkuperäisen tehtävänsä. Myös uusiokäyttöön päätyneellä vaatteella on ollut erittäin onnistunut matka.

Vanhoista t-paidoista tehty kylpyhuoneen mattokin palvelee varmasti vielä monta vuotta. Ympäristö ja budjetti kiittävät, kun vanhatkin vaatteet palvelevat edelleen.