Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leuto viime talvi sai rotat lisääntymään Tampereella – nyt taas paukkupakkanen ajaa niitä lintulaudoille ruokailemaan

Tampereen ympäristöterveysyksikkö on saanut tänä talvena edellisvuosia enemmän ilmoituksia rotista.

– Rotta ei ole pakkastalviin sopeutunut eläin, ja rottakanta voikin romahtaa murto-osaan kylmänä talvena. Poikkeuksellisen leuto talvi 2019-2020 aiheutti Tampereen rottakannan kasvun, ja ilmoituksia rottahavainnoista on tullut tänä talvena Tampereen ympäristöterveysyksikköön edeltäviä vuosia runsaammin, kertoo terveystarkastaja Matti Naukkarinen tiedotteessa.

Rottia esiintyy kaikilla Tampereen asutuilla alueilla. Eniten havaintoja tehdään alueilla, joilla rottien pesimäalueet ovat joutuneet kaivuu- ja purkutöiden kohteeksi.

– Tämä talvi on ollut rotille ankara. Ravinnon loppuessa ne etsiytyvät lintujen ruokintapaikoille. Lumipeitteen vuoksi niitä on helppo havaita pimeään vuorokauden aikaan, jolloin ne ovat yleensä liikkeellä, Naukkarinen sanoo.

Rotan jäljet tunnistaa hännän lumeen jättämistä viivakuvioista. Rottien kolot ovat halkaisijaltaan jopa kymmensenttisiä. Niiden jätökset ovat tummanruskeita ja päistä suippoja jopa 1,5 senttimetriä pitkiä pötköjä

Terveydensuojelulain mukaan kiinteistön haltija on tarvittaessa velvollinen ryhtymään toimenpiteisiin rottien, hiirien ja muiden haittaeläinten hävittämiseksi kiinteistöltä. Ennaltaehkäisyssä on tärkeä varmistaa, että tuhoeläimillä ei ole ravintoa ja suojaa. Esimerkiksi maahan tippuneet ylimääräiset linnunruoat tai omenat tulee poistaa. Romu- tai lautakasat voivat toimia rottien pesimäpaikkoina.

–Mikäli rottia on havaittu usein tietyllä alueella, kannattaa sopia yhteisistä torjuntatoimenpiteistä naapureiden kanssa, Naukkarinen opastaa.

Kiinteistön jätehuolto tulee olla järjestetty siten, että eläimet eivät pääse kompostoriin tai jäteastiaan. Jäteastioiden on oltava ehjiä ja niiden kansien tulee olla aina suljettuina. Ympäristö on pidettävä siistinä ja elintarvikkeet ja lemmikkien ruoat tulee varastoida niin, etteivät jyrsijät pääse niihin käsiksi.

– Tilkitse mahdolliset raot niin, että jyrsijät eivät pääse sisätiloihin tai varastoihin. Lintujen ruokinta on suositeltavaa lopettaa alueella, jossa rottia on havaittu.