Juttua päivitetty: Sadistiseksi kuvaillun Koskelan murhatapauksen pääkäsittely alkoi ainakin osittain julkisena – Pojilla oli "rangaistusleikki"

Käräjäoikeuskäsittely koko Suomea järkyttäneessä murhassa alkoi keskiviikkona. ESM:n arkisto

Koskelan murhan pääkäsittely alkoi keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa. Murhasta syytettynä on kolme 16-vuotiasta poikaa. Lisäksi yhtä poikaa syytetään uhrin ryöstöstä aiemmin viime syksynä, johon myös murhasyytetyt osallistuivat.

Oikeus on päättänyt, että oikeudenkäyntiä ei salata kokonaan, vaan salaamista pohditaan erikseen kunkin syytekohdan tullessa käsittelyyn. Salaamista pyysi mediatietojen mukaan uhrin vanhempien avustaja. Syyttäjä vastustaa salaamista.

Koskelan murhakäräjät käynnissä – Mediat: Uhriin kohdistettiin käsittämättömän raakaa väkivaltaa, vammojen luettelu kesti ainakin 5 minuuttia

Murhan käsittelyn odotetaan olevan vuorossa iltapäivällä. Aamupäivän aikana oikeudessa on käsitelty ryöstöä, jossa syytettyinä on siis neljä poikaa, ja aamupäivällä useita pahoinpitelyitä, joista syytettyinä on kolme poikaa. Eri mediat kertovat, että syyttäjän mukaan pojat olivat keksineet "rangaistusleikin", jonka varjolla uhria pahoinpideltiin toistuvasti.

Kahden uhrin kaverinaan pitämän pojan epäillään suunnitelleen uhrin ryöstön 4. elokuuta 2020. Pojat houkuttelivat uhrin Pasilaan Triplan ulkopuolelle tarkoituksenaan ryöstää tämän omaisuutta.

Uhrille tutut pojat käyttivät apunaan kahta muuta poikaa, joita uhri ei tuntenut. Uhri suostuteltiin myymään näille pojille "huumetta" foliokäärössä, jossa todellisuudessa oli sokeria. Kun uhri toimi näin, hänelle tuntemattomat pojat ryöstivät hänet lievää väkivaltaa käyttäen.

Uhrilta vietiin muun muassa kuulokkeet, jotka syytetyt myivät saadakseen rahaa. Syytetyt saivat kuulokkeista haastehakemuksen mukaan 15–20 euroa.

Uhrin tuntemat pojat olivat tekohetkellä 16- ja 15-vuotiaat ja ryöstön toteuttaneet pojat 16-vuotiaita.

Syyttäjä vaatii kahdelle uhrin tuntemalle pojalle ensisijaisesti tuomiota yllytyksestä ryöstöön nuorina henkilöinä tai vaihtoehtoisesti avunannosta ryöstöön nuorina henkilöinä. Toteuttajille syyttäjä vaatii tuomiota ryöstöstä nuorina henkilöinä tai vaihtoehtoisesti varkaudesta nuorina henkilöinä.

Ryöstön suunnitelleet pojat ovat syytteiden mukaan pahoinpidelleet uhria useaan kertaan marraskuussa 2020. Ainakin osa teoista on myös kuvattu. Tallenteet ovat jutussa todisteina.

6. marraskuuta 16- ja 15-vuotiaat pojat löivät syyttäjän mukaan kumpikin vuorollaan uhria avokämmenellä ainakin kahdesti kasvoihin. Ainakin osa lyönneistä on kuvattu ja videomateriaali on jutun todisteina.

13. marraskuuta samat pojat pahoinpitelivät uhria Koskelan sairaalan lähellä ja nyt mukana oli myös toinen ryöstön toteuttajapojista. Väkivallan muotokin oli edennyt avokämmenellä lyömisestä nyrkin iskuihin. Uhrilla oli ollut huulessaan ruhje, kun hän palasi sijoituspaikkaansa yöllä.

Helsingin poliisin nuorisoryhmän johtaja, ylikomisario Marko Forss on kuvannut tapausta Helsingin Uutisissa poikkeuksellisen raa'aksi.

– Tekoja voidaan pitää sadistisina, ja ne on tehty puolustuskyvyttömän uhrin kustannuksella. Tapahtumiin liittyy useita nöyryyttäviä elementtejä, Forss sanoi.

Muokattu 17.2.2021 kello 11.19: Päivitetty kauttaaltaan kirjallisen syytehakemuksen mukaan. Kello 11.46: Lisätty tiedot pahoinpitelyistä ja päivitetty ryöstöjuttuun tieto, että suunnittelijat olivat samoja poikia. Kello 12.20: Lisätty tieto toisesta pahoinpitelykerrasta marraskuussa sekä vaihdettu kappaleiden järjestystä. Kello 12.46: Lisätty tieto "rangaistusleikistä".

Nuorisorikokset

Alle 18-vuotias ei voi saada elinkautista

Alle 21-vuotias rikoksentekijä istuu tuomiostaan yleensä kolmasosan ja alle 18-vuotiasta ei voi tuomita murhasta elinkautiseen.

Alaikäisiin sovelletaan lievennettyä rangaistusasteikkoa. Mikäli alle 18-vuotias syyllistyy rikokseen mistä voisi seurata elinkautinen vankeus, on tuomittava enimmäisrangaistus 12 vuotta vankeutta ja vähimmäisrangaistus kaksi vuotta vankeutta.

Tunnetuissa tapauksissa esimerkiksi Seinäjoen teinisurmaaja sai alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta 9 vuoden vankeustuomion.

Imatralla teinitytön vuonna 2000 surmannut poika sai taposta 7 vuotta vankeutta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut