Näin muuttuvat Kalevassa keskuspuisto ja Kiovanpuisto – Voittajatyössä tapahtuma-aukio, oleskelunurmi, paikkoja parkourille ja katukorikselle...

Rakentaminen: Eniten uudistuu liikennepuiston ympäristö, josta työ aloitettaneen 2022.

Tampereen Kalevan keskuspuiston ja Kiovanpuiston kunnostuksen ideakilpailun voittajaksi valittiin ehdotus Ympäri mennään ja yhteen tullaan 2. Valitsijaraati kehui useita toteuttamiskelpoisia maisema-arkkitehtonisia oivalluksia, kuten keskuspuiston tapahtuma-aukiota, joka nivoo toiminnot yhteen vanhojen elementtien kanssa.

Tapahtuma-aukio tulee uudistettavan Kalevan liikennepuiston eteläpuolelle. Sen vieressä vastikään perustettu oleskelunurmi säilyy lähes nykyisessä laajuudessaan. Parkour saa keskeisen paikan aukiolta. Valmiita parkourelementtejä täydentää aaltoileva betonimuuri, jonka ulottuvuudet vaihtelevat istumakorkeudesta hyppyseinämiin.

Katukoris ottaa haltuun maljamaisen maastonmuodon liikennepuiston itäpuolella. Maljan pohjalle asfaltoidaan pyöreä kenttä ja sen reunoille rakennetaan katsomomaiset oleskeluportaat.

BMX-pyöräilypaikka perustetaan pääpyöräreitin varrelle rakentamalla maastoon integroituva betoni- tai asfaltti-päällysteinen pump track -rata.

Liikennepuisto jaetaan ajoperehdytyspaikkaan ja ulkoluokkaan, pienten lasten harjoittelurataan sekä isommille autoille mitoitettuun, uusittuun liikennemaailmaan. Liikennepuistosta voi tunnistaa Tampereen parhaita paloja pienoiskoossa.

Liikennepuiston yhteyteen tulee kahvila- ja huoltorakennus sekä puistoon avautuva, osittain katettu kahvilan terassi.

Kilpailun raati totesi jatkokehitysohjeissaan, että ”liikennepuistolle tulee hakea kaupunkimaisempaa luonnetta”. Mitä raati tarkoittaa?

– Liikennepuisto simuloi kaupungin liikenneympäristöä lasten liikennekäyttäytymisen opettelua varten ja pedagogisista syistä liikennepuiston rakenne täytyy palvella mahdollisimman hyvin tarpeitaan. Esimerkiksi puiston ”katujen” tulee mahdollisimman hyvin muistuttaa katuja suojateineen ja liikennevaloineen, erikoissuunnittelija ja maisema-arkkitehti Anna Levonmaa Tampereen kaupungilta perustelee.

Kiovanpuiston pelikenttä kunnostetaan kokonaisuudessaan. Sen huonokuntoiset aidat, käyntiportit, tekonurmipinta ja varusteet uusitaan. Uudet valaisimet asennetaan kentän pitkille sivuille. Pellervonkenttä kunnostetaan kivituhkapintaiseksi ja rajataan pensasaidalla.

Uusi vehreä alueleikkipaikka johdattaa kasvien salattuun maailmaan Kiovanpuiston pelikentän pohjoispuolella. Leikkipaikka jaetaan toiminnoiltaan pienten ja isojen lasten alueisiin, joista pienten lasten alue sijoittuu lähemmäksi rakennettavan Hippos-korttelin päiväkotia.

Sammon koulut liitetään toisiinsa uudella kulkuyhteydellä, ”opintiellä’”. Urheilu-lukion edustan täyttää ”liikuntasuora”, jolle tulee kuntoiluvälineitä, padel-kenttä ja pingispöytiä. Nykyinen uimahallin tontilla oleva jumppanurmi säilyy.

Uintikeskuksen eteläpuolella on rauhallisempaa toimintaa: senioriliikuntapaikka, petankkikenttä sekä puistopöydät lautapelien pelailuun.

Anna Levonmaa muistuttaa, että aktiivinen toimintojen alue Sammonlukion ja Uintikeskuksen välissä on tilankäytöltään hyvin haastava ja esitetyt toiminnot tiukasti mitoitettu.

– Käytännössä toimintojen sijoittamista täytyy tutkia lisää eli ovatko ne tai jotkut muut uudet toiminnot mahdollisia sillä paikalla. Koulun tontin pyöräpysäköinti on tällä hetkellä sovitusti puiston puolella ja jäisi toimintojen alle. Toisaalta myös suunnitellulta pyörätieltä täytyy päästä jatkossa sujuvasti maauimalan pyöräpysäköintialueelle. Lisäksi Uimalankadun kehittäminen on tällä hetkellä kesken ja siihen liittyy myös mahdollinen liikenneympyrä kadun päähän, Levonmaa ynnää.

Voittajasuunnitelman tuotti maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy ja tekijöinä olivat maisema-arkkitehdit Matti Liski, Katri Tikkanen ja Elina Renkonen sekä maisema-arkkitehtiylioppilaat Hanna Poutanen, Ronja Rajamäki ja Katja Nurmi.

Voittajatyöryhmän kanssa jatketaan suunnittelua kevään aikana. Puistot on tarkoitus rakentaa usean vuoden aikana alkaen vuodesta 2022.

– Puistojen rakentamisen vaiheistus suunnitellaan puistojen jatkosuunnittelussa tämän vuoden ja ensi vuoden alun aikana. Liikennepuiston kunnostus on odottanut jo monta vuotta. Se on yksi varma aloituskohde, Levonmaa sanoo.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut