Pirkanmaalle saadaan koronarokotteita hyvin pieniä määriä – aikoja voidaan joutua jopa perumaan: ”Pyydän ihmisiltä malttia”

Terveys: Pirkanmaalle saatavien koronarokotteiden tarkka määrä selviää vasta, kun ne ovat saapuneet. Tämä hankaloittaa suunnittelua.

Pirkanmaalle saatavat koronarokotteet lasketaan vielä tuhansissa. Massarokotuksiin ei päästä vielä vähään aikaan. Anton Soinne

Riina Haapala

Koronarokotukset etenevät Pirkanmaalla hitaasti, mutta varmasti. Hitaasti siksi, että rokotteita on saatu vielä hyvin pieniä eriä. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ensimmäisen koronarokotteen on saanut reilu 22 700 ihmistä. Toinen annos on annettu hieman alle 5 200 ihmiselle.

Taysin apulaisylilääkäri Reetta Huttunen kertoo lähiviikkojenkin rokote-erät ovat hyvin pieniä. Suomeen ja Pirkanmaalle saadaan tällä hetkellä kolmea eri rokotetta: Astra Zenecan rokotetta, jolla rokotetaan alle 70-vuotiaita riskiryhmiin kuuluvia, Pfizerin rokotetta, jolla rokotetaan 70 vuotta täyttäneitä sekä Modernan rokotetta, jota tulee näistä kolmesta vähiten.

Huttunen kertoo, että rokote-erät jaetaan tasaisesti alueen kuntiin. Rokotemäärissä on kyse tuhansista, kun jo riskiryhmiin kuuluvien määrä lasketaan kymmenissä tuhansissa.

– Pyydän ihmisiltä malttia, ei päästä niin vauhdikkaasti etenemään kuin oltiin ajateltu. Voi tulla tilanteita, että ajanvaraus joudutaan pysäyttämään tai jopa perumaan aikoja, jos rokotetta ei ole käytettävissä.

Huttunen kertoo, että rokotemääriä tarkastellaan yhdessä THL:n kanssa. Käytännössä se, paljonko rokotteita Pirkanmaalle saadaan, selviä vasta siinä kohtaa, kun rokotteet ovat Taysin sairaala-apteekissa. Tämä johtuu rokoteyhtiöistä, jotka lähettävät rokotteet suoraan sairaanhoitopiireille. Yhtiöillä on ollut tuotanto- ja toimitusvaikeuksia.

Siihen, että terveitä työikäisiä päästään rokottamaan, menee vielä aikaa.

– Tässä kevään aikana toimitusmäärät ovat pienehköjä, mutta THL:n mukaan kesästä alkaa tulla sen verran, että laajat rokotukset alkaa realisoitumaan, Huttunen kertoo.

THL:n arvion mukaan ”muuta aikuisväestöä” päästään rokottamaan heinäkuussa.

Tampereella ensimmäisellä annoksella rokotettuja on hieman alle 8000 ja toisenkin annoksen saaneita noin 2000. Tampereen kaupungin hoitotyön päällikkö Birgit Aikio kertoo, että tähän mennessä Tampereella on saatu rokotettua lähinnä ensimmäisen ryhmä väkeä: koronapotilaita hoitavia, ympärivuorokautisen hoivan asiakkaita ja heitä hoitavia ihmisiä. Seuraava ryhmä ovat kotona asuvat ikäihmiset, joiden rokotukset saatiin aloitettua tällä viikolla. Rokotemäärät ovat kuitenkin pieniä ja pelkästään yli 80-vuotiaita on Tampereella yli 10 000. Rokotteita saadaan Tampereelle noin 2000 viikossa.

Rokotteiden saatavuudesta saadaan Tampereella tietoa noin viikoksi kerrallaan. Tällä hetkellä suunnitellaan tämän viikon lisäksi kahden seuraavan viikon rokotuksia, vaikka vielä ei ole tiedossa, paljonko rokotteita kahden viikon päähän saadaan. Tällä hetkellä rokotteita riittää yli 90-vuotialle ja riskiryhmiin kuuluville 65–69-vuotiaille. Kaikki yli 80-vuotiaat voivat varata jo aikoja, mutta rokotteita annetaan ikäjärjestyksessä. Muut eivät rokotusaikaa pysty varaamaan. Jos nuori ihminen on varannut ajan tai hän yrittää päästä rokotukseen, joudutaan rokottamisesta kieltäytymään.

– Heitä ei pystytä rokottamaan tässä tilanteessa. Ikäihmiset ensin rokotusjärjestystä noudatetaan, koska iäkkäillä on selvästi suurempi riski sairastua vakavaan koronavirustautiin, Aikio sanoo.

Aikion tietoon ei ole tullut, että Tampereella olisi yritetty kiilata rokotejonon ohi.

Tampereen kaupunki on valmistellut massarokotuspaikkaan Ratinan stadionille. Sen käyttöönottoon on kuitenkin vielä aikaa. Terveysasemilla voidaan rokottaa satoja ihmisiä päivässä.

– Massarokotuspaikassa voidaan tunnissa rokottaa 200, Aikio kertoo.

Massarokotukset pystytään aloittamaan Aikion mukaan viikossa, kun rokotteita on. Siihen vaaditaan kuitenkin huomattavasti tämän hetkistä enemmän rokotteita.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut