”SDP:n voitto ei ole kirkossa kuulutettu” – Politiikan asiantuntija: Matala äänestysprosentti voi tuoda yllätyksiä vaaleihin

Näkökulma: Matalaksi jäävä äänestysprosentti voi vaikuttaa merkittävästi vaalitulokseen, arvioi politiikan asiantuntija.

Politiikassa on eletty kiireisiä viikkoja. Pertti, mihin olet erityisesti kiinnittänyt huomiota?

– Presidentti Niinistö kipuilee hupenevan reviirinsä kanssa. EU on ulkopoliittinen toimija ja pääministeri päättää EU-asioista. EU:n rooli on muuttunut siitä, kun perustuslaki tehtiin. Mutta haluatko kuulla kuitenkin Tampereen kuntavaalien tuloksen?

Kiitos, mielelläni.

– Demareille menee 17 paikkaa, kokoomukselle ja RKP:lle 15, vihreille 14, perussuomalaisille 10, vasemmistoliitolle 6, keskustalle 3 ja kristillisdemokraateille 2.

Eli demarien paikkalisäys jäisi yhteen, mutta perussuomalaiset söisi pienryhmät TaPun ja VaTan ja saisi kuusi paikkaa lisää.

– Tämä oli vain puhdasta matematiikkaa. Perinteisesti kuntavaalit eivät ole kuitenkaan persuille vahvat, eikä pieni äänestysprosentti suosi heitä. Mutta loikkarivaltuutettuja persuihin tuntuu nyt tulevan ovista ja ikkunoista.

Voiko joku vielä uhata demarien vaalivoittoa Tampereella?

– Voi. SDP:n voitto ei ole kirkossa kuulutettu. Pahin uhka on äänestysinto. Jos iäkkäämmät äänestäjät eivät uskalla lähteä uurnille, demarit kärsivät selvästi eniten. Eniten siitä hyötyy juuri uskollisen kannattajakunnan kokoomus.

Kokoomus haastaa pormestaripelissä Ikonen/Kummola-kaksarilla. Mitä mieltä olet vedosta?

– Jännä taktiikka. Pelin politiikkaa, sanoisi Vennamo. Kaksikko vetoaa erilaisiin kokoomuslaisiin. Ikonen on liberaalimpi puolueen nouseva tähti, Kummola taas konservatiivisempi vanhan liiton mies. Siltä varalta, että kokoomus sattuisi voittamaan, olisi kiva kuulla, kumpi ehdokas on enemmän muiden mieleen, kun valtuusto pormestarin kuitenkin lopulta valitsee. Vaalissa Ikonen saa todennäköisesti enemmän ääniä.

Vihreät oli neljä vuotta sitten 20 prosentin puolue. Onko se iskuetäisyydellä?

– Heillä ei ole samanlaista draivia kuin neljä vuotta sitten. Silloin he lähtivät kuntavaaliin oppositiopuolueena, nyt hallituksesta. Sanna Marin syönee täällä vihreiden ääniä.

Palataan suosikkiaiheeseesi. Mikä on äänestysprosentti koko maassa ja Tampereella?

– Pahoin pelkään, että kummassakin jäädään alle 50 prosentin. Se on uhka kuntademokratian legitimiteetille. Vaalien siirtoa syksyyn pitäisi harkita.

Eikö koronalle periksi antaminen söisi legitimiteettiä samalla tavalla. Liki kolmen vuosikymmenen äänestyshistorialla en muista varsinaisilta vaalipäiviltä mitään ruuhkaa muistuttavaakaan. Iso osa käy joka tapauksessa kaupassa ja voi ennakkoäänestää samalla reissulla.

– Jos meillä olisi nettiäänestys, ei tätäkään keskustelua tarvitsisi käydä. Asia pitäisi hoitaa nyt kuntoon.

Pertti Timonen

Kaupunkilehti Tamperelaisen politiikan asiantuntija

valtio-opin dosentti Tampereen yliopistossa Politiikan tutkimuksen oppialalla

yhteiskuntatieteiden tohtori

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut