Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Korona söi isojen pankkien tulosta Pirkanmaalla – "Maaliskuun puolivälissä tuli musta joutsen, jota kukaan ei osannut odottaa"

Talous: OP:n ja Nordean asiakkailla on enemmän varoja kuin vuosi sitten.

Tampereen Seudun Osuuspankin (OP Tampere) liikevoitto vuonna 2020 oli noin 30,6 miljoonaa euroa. Se on kymmenen prosenttia edellisvuotta vähemmän.

OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen toteaa, että poikkeusvuoden startti eli tammi- ja helmikuu näyttivät hienoilta.

– Maaliskuun puolivälissä tuli musta joutsen, jota kukaan ei osannut odottaa, Vilpponen sanoo koronapandemiaan viitaten.

Maalis-huhtikuu oli pudotuksen aikaa myös pankeilla: asuntolainoja haettiin vähemmän ja jo myönnettyihin lainoihin haettiin lyhennysvapaita.

Vilpponen kertoo, että tuotoissa oltiin melko lailla samoissa lukemissa edellisvuoden kanssa, mutta kulupuolella oli kasvua: liki kolme miljoonaa. Tämä johtuu muun muassa ict-investoinneista eli järjestelmien uudistamisesta ja viranomaismaksuista.

– Henkilöstökuluissa oli myös kasvua. Henkilöstömäärä on suurinpiirtein ennallaan, mutta koko henkilökunta on esimerkiksi tulospalkkion piirissä ja niitä on kirjattu mukaan, Vilpponen sanoo.

Kun koroista ei mitään saa, niin lähdetään hakemaan tuottoja rahastoista.

Jani Vilpponen

Iso pudotus nähtiin myös sijoituskiinteistöjen nettotuotoissa.

– Teimme Hämeenkiven kiinteistöön alaskirjauksia jonkin verran.

Positiivisena Vilpponen pitää luottotappioiden maltillisuutta.

– Vaikka ne kasvoivat viime vuonna, niin pysyivät hyvin hallinnassa. Lyhennysvapaita myönnettiin paljon, mutta ne eivät realisoituneet luottotappioiksi.

Bonusten kasvu ovat Vilpposen mukaan kolmas selittävä tekijä. OP Tampere maksoi viime vuonna asiakkailleen yli 11 miljoonaa bonuksia.

OP Tampereen asiakkaiden varat kasvoivat yli seitsemän prosenttia olleen yli 5 miljardia. Talletukset kasvoivat 10 prosenttia. Vilpponen arvelee, että ne yritykset, jotka pystyivät, kasvattivat puskureita.

– Varmaan jonkin verran asiakkaat kotiuttivat sijoituksia talletustileille. Osittain saattaa olla, että kulutuskohteita on ollut vähemmän kuin normaalisti. Ei ole päässyt matkustamaan, niin niillä, joilla on ollut töitä, puskurit ovat kasvaneet.

Myös kiinnostus sijoittamiseen ja rahastoihin kasvoi.

– Kun koroista ei mitään saa, niin lähdetään hakemaan tuottoja rahastoista.

Pankkikonserni Nordea ei julkista alueellisia lukuja, mutta Nordean Tampereen toimipaikan johtaja Tomi Tulonen kertoo, että trendi oli samansuuntainen kuin konsernin luvut. Liikevoitto oli 2,9 miljardia euroja, mikä on 12 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Tulonen kertoo, että viime vuoden jälkeen Nordean asiakkailla on tileillään enemmän rahaa kuin vuosi sitten.

– Kotitalouksilla on vakaa varallisuustilanne. Tilivarallisuus on lisääntynyt, on suomalaisille tyypillistä, että tileillä on rahaa, Tulonen sanoo.

Tulonen kertoo, että koronavuonna on säästetty enemmän ja myös osakesäästötilejä on avattu.

– Osakesijoittaminen on selkeästi tullut. On lähdetty miettimään, mihin rahoja voisi laittaa, Tulonen sanoo.

Osakkeet ja sijoittaminen ovatkin kiinnostaneet aiempaa enemmän. Keväällä asiakkaat olivat yhteydessä pankkiin ja olivat tilanteesta huolissaan.

– Ydin on aina oma sijoitussuunnitelma. Meidän pääviesti on, että kannattaa olla pidempi suunnitelma. Keväällä käytiin neuvotteluja, että ei ainakaan kannata myydä.

Tulonen ei usko varsinaiseen sijoitusbuumiin, mutta kiinnostus on lisääntynyt.

– Jos muihin Pohjoismaihin vertaa, suomalaisilla on paljon varoja tileillä. On ihan positiivista, että halutaan säästää ja sijoittaa.