Miten käy Tampereen vaalitorin korona-aikana? – "Saadaan järjestettyä nopeasti jos vihreä valo tulee"

Kuntavaalit: Kaupunki tekee lopullisen päätöksen tapahtuman järjestämisestä maaliskuun aikana. Ideaa ei ole missään nimessä hylätty.

Vaalien alla suosituksi nousseen vaalitorin kohtalo koronakeväänä on vielä avoinna. Tampereen kaupungin tilaomaisuuden hallinnan toimistosihteeri Erja Parkkali sanoo, että Keskustorilla järjestettävän toritapahtuman järjestämisestä ei ole vielä tehty päätöstä.

– Ideaa ei ole missään tapauksessa hylätty. Tapahtuma on osoittautunut viime vuosina suosituksi, ja puolueet ovat olleet aina innoissaan mukana ja hyvin aktiivisia, Parkkali kertoo.

Aluehallintoviraston nykyiset koronasuositukset ovat voimassa maaliskuun alkuun asti. Niiden perusteella Vaalitoria ei kannata lähteä järjestämään. Kuntavaalit odottavat taas huhtikuun puolessavälissä.

– Onneksi kyse on sentyyppisestä tapahtumasta, joka saadaan järjestettyä nopeasti jos vihreä valo tulee. On ihan mahdollista, että päätös tehdään maaliskuun viimeisellä viikolla ja vaalitori voisi aloittaa huhtikuun alussa heti pääsiäisen jälkeen, Parkkali ottaa esimerkin.

Vaalitori on tyypillisesti järjestetty kahden viikon ajan ennen vaaleja. Mökit ovat olleet avoinna myös viikonloppuisin ja ilta-aikaan.

Erja Parkkali ei muista, koska vaalitori ensimmäistä kertaa järjestettiin Tampereen Keskustorilla ja kuka sen järjesti.

Puolueilta ei ole tullut kyselyjä asiasta.

– Lienee ollut niin että ennen mökkien aikaa puolueet saattoivat hakea kaupungilta luvan oman vaalikojun tai teltan sijoittamisesta Keskustorille. Kun joulutorimökit valmistuivat niin oli luontevaa tarjota niitä vaalimökkikäyttöön. Sen myötä myös Keskustorin ilme kohentui kun kaikilla oli samanlainen mökki.

Sittemmin vaalitori on ollut tuttu näky kuntavaaleja ja eduskuntavaaleja markkinoidessa.

– Kaupunki ei ole järjestämisestä erityisesti hyötynyt, jos taloudellisesti ajatellaan. Omat kulut mökkien kuljetuksiin ja sähkötöihin liittyen on otettu pois, ja näistä puolueille on lähtenyt 300 euron suuruinen lasku, Parkkali kuvailee.

Tällä hetkellä poliitikot vaikuttavat olevan asian suhteen odottavalla kannalla.

– Puolueilta ei ole tullut kyselyjä asiasta.

Kaupunki on saanut Vaalitorilta myös muuten hyvää palautetta ja hyviä kokemuksia. Ehdokkaat ovat käyttäytyneet pääsääntöisesti hyvin, ja varsinaiset lieveilmiöt pystytään vuosien varrella laskemaan yhden käden sormilla.

– Joskus on käynyt niin, että on tullut tilanne jossa poliisin on tarvinnut lähteä selvittämään asiaa.

Parkkali sanoo, että vaalitorin järjestämisessä tullaan etenemään Avin määräysten mukaisesti. Päätös järjestämisestä valkenee suurella todennäköisyydellä maaliskuun aikana, ja vaihtoehdot ovat auki alkaen siitä että tapahtuma peruttaisiin jopa kokonaisuudessaan.

Tampereen vaalitori

Tampereen Keskustorilla kahden viikon ajan ennen vaalipäivää avoinna oleva toritapahtuma, jossa puolueet esittelevät omia ehdokkaitaan ja poliittista toimintaansa vaalimökeillä.

Vaalitoreja on nähty Tampereella useita kertoja 2010-luvun aikana.

Erja Parkkali kertoo, että tapahtumasta saatu palaute on ollut pääsääntöisesti erittäin hyvää.

Keväällä 2021 Vaalitorin kohtalo on vaakalaudalla, sillä vielä ei ole tiedossa antavatko koronarajoitukset mahdollisuuden järjestää vaalitoria lainkaan huhtikuussa.

Kuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 18. huhtikuuta.

Ennakkoäänestys alkaa 7. huhtikuuta ja päättyy 13. huhtikuuta.

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut