Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Valtakunnallisessa terveysjärjestössä epäillään poikkeuksellista huijausta, jolla Veikkauksen avustukset maksimoitiin – Liiton luottokorttia käytettiin alkoholiin ja öisiin taksimatkoihin

Valtakunnallista terveysjärjestöä Allergia-, iho- ja astmaliittoa (AIA) epäillään huijauksesta, jonka tavoitteena näyttää olleen Veikkaukselta saatavan avustuksen maksimointi, kertoo Helsingin Sanomat (HS).

Toiminta paljastui Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen Stean tarkastuksessa viime vuonna. Stea on myös tehnyt tutkintapyynnön poliisille. Raportin mukaan liitto on paisutellut kulujaan ja muokannut työaikamerkintöjä, jotta Veikkaus maksaisi mahdollisimman suurta avustusta.

Tarkastusraportin mukaan liiton entinen toimitusjohtaja käytti liiton luottokorttia muun muassa kyseenalaisiin alkoholiostoihin ja öisiin taksimatkoihin.

Tarkastus koski vuotta 2018 ja kyseisen vuoden avustuksia perittiinkin AIA:lta takaisin 770 000 euroa. Summa on selvästi viime vuosien suurin, ilmenee HS:n julkaisemasta taulukosta.

Stean valvontapäällikkö kuvaa HS:n haastattelussa tarkastajien havaintoja hyvin poikkeukselliseksi.

– Olen ollut näissä hommissa jo lähes 17 vuotta, ja ne tapaukset, joissa ollaan näin isojen juttujen äärellä, voi laskea yhden käden sormilla, sanoo HS:ssä Stean valvontapäällikkö Kristian Seemer.

Liitto on tehnyt oikaisupyynnön takaisinperinnästä. Liitto perusteli toimintaa muassa inhimillisillä virheillä ja sysäsi vastuuta toimitusjohtajalle.

Entinen toimitusjohtaja pitää liiton esittämiä väitteitä valheellisina ja on tekemässä niistä tutkintapyyntöä poliisille. Hän sanoo HS:lle, ettei hänellä ollut mahdollisuutta tulla kuulluksi tarkastuksen aikana, joten raporttiin päätyi runsaasti virheitä.

Myös Seemer arvioi jutussa, ettei yksi henkilö olisi voinut saada aikaiseksi niin laajamittaisia toimenpiteitä kuin tarkastuksessa löytyi.