Framery Oy:n toimitusjohtaja Samu Hällfors on valittu Vuoden 2020 yritysjohtajaksi ja Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) Vuoden elinkeinovaikuttajaksi. Tunnustukset jakaa Tampereen kauppakamari.
Perusteluiden mukaan äänieristettyjä puhelinkoppeja ja neuvottelutiloja valmistava Framery on noussut Hällforsin johdolla kymmenessä vuodessa yhdeksi Euroopan nopeimmin kasvavista yrityksistä. Frameryn työtiloja on käytössä jo 70 maassa. Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Tampereella.
Vuonna 2010 yhdessä Vesa-Matti Marjamäen kanssa yrittäjäksi ryhtynyt Samu Hällfors sanoo, että Framery ja ihmiset matkan varrella ovat opettaneet kaiken, minkä hän tietää johtamisesta.
– On uskomatonta, kuinka erilaista on johtaa yritystä kasvun eri vaiheissa. Kahden tai kahdenkymmenen hengen startupin johtamisessa on ihan eri haasteet kuin yli 300 hengen globaalin organisaation johtamisessa. Yksi asia on kuitenkin ollut yrityksen kaikissa vaiheissa ylitse muiden: ihmiset. Oikeiden ihmisten löytäminen, motivoiminen ja pitäminen on yritysjohtajan tärkein tehtävä, Hällfors sanoo tiedotteessa.
Korona on vaikuttanut myös Frameryn liiketoimintaan, mutta tulevaisuus näyttää Samu Hällforsin mukaan erittäin hyvältä.
– Epävarmuus lykkäsi aluksi ostopäätöksiä varsinkin Yhdysvalloissa. Korona-ajan muutokset työkulttuurissa ovat sen sijaan Framerylle eduksi. Lisääntyneet videopuhelut moninkertaistavat pienten neuvottelutilojen tarpeen, Hällfors sanoo tiedotteessa.
Vuoden elinkeinovaikuttajaksi valittu Lauri Lyly on toiminut Tampereen pormestarina vuodesta 2017. Perusteluiden mukaan Lyly on ollut avoin ja aktiivinen yhteistyössä yrittäjien, yritysten ja koko elinkeinoelämän kanssa sekä vahvasti sitoutunut tehtyihin investointipäätöksiin ja niiden eteenpäinviemiseen korona-aikanakin.
Lylyn mukaan kaupungin ja elinkeinoelämän kannattaa yhdistää voimiaan.
– On oltava yhteisiä keinoja houkutella alan parhaita osaajia, yrityksiä ja investointeja. Niistä on myös kyettävä pitämään kiinni, jotta huippuosaaminen ei keskittyisi pelkästään pääkaupunkiseudulle. Tuemme yhdessä Tampereen kasvua Suomen toiseksi metropoliksi, Lyly sanoo tiedotteessa.
Lauri Lylyn mukaan Tampere pärjää, jos se pystyy synnyttämään osaamiskeskittymiä, on hyvin saavutettavissa ja sillä on pito- ja vetovoimaa. Yhteistyön yhdeksi tärkeimmiksi tavoitteiksi Lyly nimeää ammatillisessa koulutuksessa ja korkea-asteella parhaillaan opiskelevan, noin 50 000 uuden ammattilaisten joukon työllistymisen Tampereen kaupunkiseudulle.
– On luotava yhdessä hyvät edellytykset yritysten sijoittumiselle ja pysymiselle alueella, kehitettävä kaupunkia etupainotteisesti ja investoitava muun muassa tontteihin, kouluihin ja päiväkoteihin ja autettava rekrytointiongelmissa. Myös kansainvälisille osaajille, puolisoille, lapsille ja nuorille on oltava mielekkäitä polkuja, joilla Tampereesta tulee koti, Lyly sanoo tiedotteessa.