Ensi kesänä laitetaan Pirkanmaalla kuntoon ketoja, metsälaitumia ja niittyjä – niissä on "perinnebiotooppia" yli 50 hehtaarin verran

Ensi kesänä Pirkanmaalle on tulossa laaja perinnebiotooppien eli ketojen, niittyjen ja metsälaidunten kunnostus. Kohteita on noin parikymmentä ja niillä on perinnebiotooppia yhteensä yli 50 hehtaaria.

Kyse on ympäristöministeriön vuonna 2020 käynnistämästä Helmi-elinympäristöohjelmasta, jossa Pirkanmaan ELY-keskus on mukana.

Ympäristöministeriön aloittaman Helmi-ohjelman tarkoitus on pysäyttää Suomen luonnon köyhtymistä. Ohjelman avulla myös Pirkanmaan ELY-keskuksen alueella tuetaan luonnon monimuotoisuutta.

Perinnebiotooppien osalta tämä on tarkoittanut kartoitusten jatkumista sekä hoito- ja kunnostussuunnitelmien laadintaa jo kartoitetuille kohteille.

Nyt laaditaan tulevalle kesälle suunnitelmia 14:ään eri kuntaan ympäri Pirkanmaata. Suunnittelukohteita on noin 20 kappaletta ja niillä on perinnebiotooppia yhteensä yli 50 hehtaaria.

Suunnitelmat tehdään maanomistajan suostumuksella ja toteutetaan osin yhteistyöllä.

– Ensimmäiset kunnostuskohteet ovat valikoituneet mukaan pitkälti luontoarvojen perusteella. Yksityisillä suojelualueilla sijaitsevat, Natura 2000 -verkostoon kuuluvat tai muuten harvinaista ja monimuotoista lajistoa ylläpitävät perinnebiotoopit halutaan säilyttää. Se onnistuu vain aktiivisella hoidolla, joten luontoarvojen lisäksi hoidon jatkuminen on tärkeä peruste kunnostuskohteen valinnassa, sanoo Pirkanmaan ELY-keskuksen projektisuunnittelija Suvi Järvenpää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut