Tampereella on yli 3000 katua, jotka tämä nainen aikoo kävellä kaikki läpi edestakaisin

Kaupunki: Pähkähullu idea, ajatteli Essi Valtanen ja aloitti projektinsa aakkosjärjestyksessä muutama vuosi sitten.

Tamperelainen Essi Valtanen bongasi syyskuussa 2017 Helsingin Sanomista jutun keräilijöistä. Yksi haastatelluista oli Johannes Laitila, joka kertoi aikovansa kävellä kaikki pääkaupungin kadut päästä päähän. Valtanen piti Laitilan ideaa pähkähulluna, mutta myös kiehtovana, joten miksipä sen ei voisi toteuttaa Tampereellakin, ajatteli hän.

– Minulla ei ollut silloin mitään tietoa siitä, paljonko Tampereella on katuja. No, niitä on yli 3000 ja lisää tulee koko ajan, koska kaupunkiin syntyy uusia katuja uusien asuinalueiden myötä, Essi Valtanen sanoo.

Internetistä löytyi sivu, jossa oli kaikki Tampereen kadut. Lista hävisi myöhemmin verkosta, mutta onneksi Valtasella oli se kopioituna itselleen. Hän on myös saanut Tampereen kaupungin kadunnimitoimikunnalta vanhoja pöytäkirjoja.

Lisäksi Valtanen seuraa kaupungin kaavoituksen etenemistä tietääkseen mitä uusia katuja on pian rakentumassa. Merkittävä apu on ollut Maija Louhivaaran teos Tampereen kadunnimet (1999).

Essi Valtasen projektista kertovan blogisivuston streetsoftampere.com ensimmäiset merkinnät ovat lokakuulta 2017, jolloin nainen käveli edestakaisin aakkosten 10 ensimmäistä katua.

Tahti on sittemmin hidastunut tai ainakin ollut vaihteleva. 23. tammikuuta kuluvaa vuotta Valtanen kirjoitti blogiin Lahdesjärven Arvionkadusta. Oikeasti kaupunkimatkailija on urakassaan B:n kohdalla, mutta ei vielä ole ehtinyt kirjoittaa ajatuksiaan kaikista käymistään kaduista.

Minulla ei ollut silloin mitään tietoa siitä, paljonko Tampereella on katuja. No, niitä on yli 3000 ja lisää tulee koko ajan.

Valtanen kertoo blogissa kepeällä otteella katujen historiasta, olemuksesta, yksityiskohdista ja tunnelmista sekä kaupunginosasta, jolla kulloinenkin katu on.

– Hervannan Arkkitehdinkatu oli sellainen, että en keksinyt siitä ensin mitään sanottavaa vaikka kävelin kadun monta kertaa edestakaisin. Mietin sitten, että miksi pohdin, mitä siitä kirjoittaisin. Tulipahan käveltyä ja kirjoitan jotain, Valtanen toteaa.

Tavoitteeseen kuuluu kävellä Tampereen nimetyistä kulkuväylistä ne, joilla kävely on mahdollista ja sallittua.

Valtasella kuulemma "karkaa mopo käsistä" monen asian kohdalla aika helposti, mutta ei katukävelyprojektissa vaikka lähtöajatus olikin osittain mielipuolinen. Hän ei esimerkiksi mene pimeällä tutustumaan uuteen katuun, koska haluaa oikeasti nähdä, mitä kadulla on. Sellainen periaate tietysti hidastaa katukäymistahtia talvella.

– Tiesin heti projektin alussa, että sitä ei ole mahdollista saada ikinä valmiiksi. Tällä tahdilla se kestää 60 vuotta, Essi Valtanen naurahtaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut