Pirkanmaalle tullut Astra Zenecan ja Modernan rokotteita – Näin rokottamiset etenevät nyt

Pirkanmaalle on saatu ensimmäinen erä Astra Zenecan koronarokotteita, ja alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotuksia aloitellaan kunnissa sitä mukaa kun rokotteita saadaan.

Asiasta tiedotti PSHP torstaina alkuillasta.

Ensimmäinen rokote-erä suunnattiin Tampereelle, koska pientä erää oli vaikea jakaa kaikkien Pirkanmaan kuntien kesken.

Astra Zenecan rokotteet kohdennetaan alle 70-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien rokotuksiin, koska kyseisen rokotteen suojatehosta ei ole vielä riittävästi tutkimusnäyttöä tätä iäkkäämmillä.

Yli 70-vuotiaiden rokotuksiin käytetään lähetti-RNA-rokotteita, ensisijaisesti Pfizer-Biontechin Comirnatya. Pfizer-Biontechin rokotteen viimeaikaiset toimitusvaikeudet ovat kuitenkin hidastaneet ja keskeyttäneet iäkkäiden rokotuksia. Heti kun Comirnaty-rokotetta saadaan lisää, myös iäkkäiden rokotukset pääsevät jatkumaan Pirkanmaan kunnissa.

Myös Modernan rokotteita on torstaina saatu ensimmäinen erä Pirkanmaalle. Ne suunnataan ensisijaisesti iäkkäille kotihoidon asiakkaille, jotka asuvat hankalien kulkuyhteyksien päässä. Tämä perustuu siihen, että Modernan rokote soveltuu myös yli 70-vuotiaille ja on helpommin säilytettävä kuin Pfizer-Biontechin rokote.

Tällä hetkellä rokotteiden saatavuus sanelee rokotusten etenemistä. Koska Astra Zenecan rokotetta on nyt käytettävissä pieni määrä, alle 70-vuotiaiden rokotukset oli mahdollista aloittaa, vaikka monin paikoin 80-vuotiaiden rokotukset ovat tauolla.

Viime viikkoina Pirkanmaan rokotustahti on kauttaaltaan hidastunut, koska rokote-erät ovat olleet pieniä. Myös tulevat viikot ovat edelleen melko niukkaa aikaa. Rokotukset etenevät Pirkanmaalle saapuvien rokote-erien tahdissa.

Kunnat tiedottavat järjestämistään rokotuksista omissa viestintäkanavissaan, kuten verkkosivuilla ja lehdissä. Omaisten ja läheisten kannattaa tarjota apua heille, jotka eivät itse pysty varaamaan aikaa.

Riskiryhmien osalta pyritään etenemään vanhemmista ikäryhmistä nuorempia kohti. Lapsia ei rokoteta toistaiseksi.

Kuntien toteuttamissa alle 70-vuotiaiden riskiryhmien rokotuksissa noudatetaan THL:n tuottamaa priorisointilistaa. Sen perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan riskiryhmiin kuuluville.

Taustasairaudet on jaettu kahteen ryhmään. Näistä ryhmistä rokotetta tarjotaan ensin ryhmälle 1 ja sen jälkeen ryhmälle 2. Ryhmien sisällä kaikkia taustasairauksia sairastavia rokotetaan samanaikaisesti. Ajanvarauksen yhteydessä tarkistetaan henkilön kuuluminen riskiryhmään.

Kaksi ryhmää

Ryhmä 1: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila:

Elinsiirto tai kantasolusiirto

Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti

Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö

Vaikea krooninen munuaissairaus

Vaikea krooninen keuhkosairaus

Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes

Downin oireyhtymä (aikuiset)

Ryhmä 2: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila:

Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma

Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)

Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila

Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen

Vaikea krooninen maksasairaus

Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta

Uniapnea

Psykoosisairaus

Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut