Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Torstai on 112-päivä – Kansanedustaja perää liesivahteja ikäihmisten koteihin

Tamperelainen kansanedustaja Sari Tanus (kd.) esittää lakialoitteessaan liesivahteja seniori ja erityisryhmien asuntoihin.

Tanus on huolissaan voimakkaasti lisääntyneistä huoneistopaloista. Viime aikojen lukuisia ihmishenkiä vaatineet huoneistopalot ovat osoittaneet, että paloturvallisuudessa on Suomessa edelleen paljon parannettavaa. Suomessa tapahtuu vuosittain yli 3000 huoneistopaloa.

Suomessa tilastoitiin tammikuussa yli 45 prosenttia enemmän asuintalojen tulipaloja vuoden takaiseen verrattuna. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEK: n mukaan tammikuun aikana kirjattiin 302 asuinrakennuspaloa. Viime vuonna vastaava luku oli 208.

Suurin osa asuntojen tulipaloista syttyy keittiössä liedestä. Tanus on erityisen huolissaan ikäihmisistä. Hallitusohjelman yhtenä tavoitteena on mahdollistaa ikäihmisten mahdollisuus asua omissa kodeissaan mahdollisimman pitkään.

– Yhä useampi vanhus asuu myös elämänsä viimeisinä vuosina omassa kodissaan, joten on tärkeää kiinnittää huomiota myös kodin turvallisuuteen. Unohduksesta tai muusta toiminnallisesta häiriöstä johtuvia vaaratilanteita tapahtuu kotona asuville vanhuksille yhä enenemässä määrin, Tanus muistuttaa tiedotteessaan.

Ratkaisu sähkölaitepalojen estämiseen on järjestelmä, joka vaaratilanteen havaittuaan katkaisee virran laitteesta. Tanus on tehnyt liesivahtien käyttöönotosta toimenpidealoitteen vuonna 2018. Tanus painottaa, että liesivahtien avulla suuri osa liesipaloista voitaisiin estää.

Tänään vietetään valtakunnallista 112-päivää.