Ylöjärven Vanha Räikkä valmistautuu jo kesään – Kesäviikonloput on jo buukattu täyteen

Naapurit: Tutut kehottivat Johanna Koivua lähtemään yrittäjäksi. Entuudestaan paikka oli naiselle täysin vieras.

– Monet tutut sanoivat minulle, että Johanna, sinun pitää lähteä Vanhaan Räikkään yrittäjäksi. Minä en tiennyt paikasta mitään. En edes tiennyt, missä päin Ylöjärveä se on. Lähdin sitten tänne suuntaan ajelemaan ja huomasin talon olevan keskustassa kaupungintalon naapurissa.

– Ihastuin paikkaan välittömästi, aiemmin muun muassa seitsemän vuotta Hämeenkyrön Heiskan Hiltun pirtti -ravintolan yrittäjänä toiminut Johanna Koivu muistelee nyt, kun takana on yli puolitoista vuotta kahvilaravintolan pitäjänä Vanhassa Räikässä.

Lähes 200-vuotias Vanha Räikkä koki täydellisen uudistuksen vuosina 2018-19 ja samalla monenlaisessa käytössä historiansa aikana olleeseen taloon avautui ensimmäistä kertaa kahvilaravintola, joka tarjoaa myös pitopalvelua juhliin.

Syyskuun alussa 2019 Vanhassa Räikässä aloittanut Koivu kertoo ensimmäisten kuukausien olleen melkoista hulinaa. Ihmiset tulivat sankoin joukoin ihastelemaan lattiasta kattoon kunnostettua rakennusta sekä tutustumaan kahvilaan. Yhdistykset varasivat paikkaa tapahtumiinsa ja pikkujoulukausi työllisti.

Alkuvuodesta 2020 iski korona ja maaliskuun puolivälissä piti laittaa ovet säppiin. Silloin oli pakko keksiä uusia ratkaisuja ja Vanha Räikkäkin aloitti lounaiden kotiinkuljetukset.

– Puhelin soi koko ajan, tilauksia sateli, kaikilla oli nälkä yhtä aikaa ja minä ajoin kuljetuksia kaupungissa, joka oli minulle aivan vieras. Vappuaattona jaoimme munkkipusseja vielä seitsemän aikaan illalla, Koivu kertaa kevään tapahtumia.

Vaikka aika on ollut hyvin poikkeuksellinen, olen tyytyväinen, että tulin tänne yrittäjäksi.

Hän sanoo, että kotiinkuljetukset ja ruoan noutomahdollisuuden tarjoaminen ei ollut taloudellisesti kovinkaan tuottoisaa, mutta poiki lounaiden kuljetusten pysyvän käytännön.

Ravintolat saivat taas ottaa asiakkaita sisään 1. kesäkuuta ja Vanhan Räikän toiminta lähti Johanna Koivun mukaan hyvin käyntiin. Yrityksen pitopalvelu ehti järjestää ennen uusien rajoitusten voimaantuloa kahdet yli 100 hengen häätkin.

Tällä hetkellä ruokasalissa on käytössä noin puolet ravintolapaikoista, mutta lounastajamäärä on palannut normaalille tasolle.

– Vaikka aika on ollut hyvin poikkeuksellinen, olen tyytyväinen, että tulin tänne yrittäjäksi, Koivu toteaa.

Korona vaivaa yhä Suomea monin tavoin eikä sen loppuminen ole lähinäköpiirissä, mutta ravintolayrittäjän on katsottava rohkeasti tulevaisuuteen. Kesän viikonloput on jo buukattuna häille.

– Olisi kaikkien kannalta hyvä, jos ne saisi myös järjestettyä.

Vanhaa Räikkää ja sen kabinetteja voi vuokrata kokous- ja juhlakäyttöön. Yhdistykset ja työväenopisto käyttävät tiloja kokouksien, kurssien ja tapahtumien järjestämiseen.

Talon yläkerrassa on Kirsi Kunnaksen kammariksi nimetty kirjailijatyöhuone, jota vuokraa Aino Mattila säätiö. Säätiö luovuttaa työhuoneen määräajoiksi käyttöön valitsemilleen kirjailijoille.

Kahvilaravintola toimii myös näyttelytilana. Taidenäyttelyt vaihtuvat kuukausittain. Alpi Ikäheimosen maalauksia on nähtävillä 12. helmikuuta asti ja 15. helmikuuta avautuu Jonne Renvallin näyttely Tiedekuvia.

Vanhan Räikän historia

Matti Räikkä rakennutti talon Räikän tilan päärakennukseksi. Nyt Vanhana Räikkänä tunnettu rakennus valmistui vuonna 1825.

Vuonna 1837 Matti Räikkä myi tilan maanmittari Arvid Mörnelle. Hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1866 Räikän tilan omistajaksi tuli everstiluutnantti Bernhard Hartwall.

Vuonna 1881 eversti Theodor af Forselles muutti perheineen Ylöjärvelle ja osti Räikän tilan. Everstin kuoltua 1896 Räikän taloon jäivät leski ja kolme tytärtä, joita kutsuttiin Räikän fröökynöiksi. Pisimpään Räikän talossa asui fröökynä Aina, joka piti kulmassa postia 1930-luvulla.

Vuonna 1932 Räikkä siirtyi Ylöjärven kunnan omistukseen. Talossa oli kunnallista toimintaa, johon vuosikymmenten mittaan mahtui kaikkea hammaslääkäristä nuoriso- ja kulttuuripalveluiden toimistotiloihin, sekä viimeisimpänä 2010-luvulla päiväkoti- ja iltapäivätoimintaa.

Lähde: Ylöjärven kaupunki

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut