Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylöjärven Vanha Räikkä valmistautuu jo kesään – Kesäviikonloput on jo buukattu täyteen

Naapurit: Tutut kehottivat Johanna Koivua lähtemään yrittäjäksi. Entuudestaan paikka oli naiselle täysin vieras.

– Monet tutut sanoivat minulle, että Johanna, sinun pitää lähteä Vanhaan Räikkään yrittäjäksi. Minä en tiennyt paikasta mitään. En edes tiennyt, missä päin Ylöjärveä se on. Lähdin sitten tänne suuntaan ajelemaan ja huomasin talon olevan keskustassa kaupungintalon naapurissa.

– Ihastuin paikkaan välittömästi, aiemmin muun muassa seitsemän vuotta Hämeenkyrön Heiskan Hiltun pirtti -ravintolan yrittäjänä toiminut Johanna Koivu muistelee nyt, kun takana on yli puolitoista vuotta kahvilaravintolan pitäjänä Vanhassa Räikässä.

Lähes 200-vuotias Vanha Räikkä koki täydellisen uudistuksen vuosina 2018-19 ja samalla monenlaisessa käytössä historiansa aikana olleeseen taloon avautui ensimmäistä kertaa kahvilaravintola, joka tarjoaa myös pitopalvelua juhliin.

Syyskuun alussa 2019 Vanhassa Räikässä aloittanut Koivu kertoo ensimmäisten kuukausien olleen melkoista hulinaa. Ihmiset tulivat sankoin joukoin ihastelemaan lattiasta kattoon kunnostettua rakennusta sekä tutustumaan kahvilaan. Yhdistykset varasivat paikkaa tapahtumiinsa ja pikkujoulukausi työllisti.

Alkuvuodesta 2020 iski korona ja maaliskuun puolivälissä piti laittaa ovet säppiin. Silloin oli pakko keksiä uusia ratkaisuja ja Vanha Räikkäkin aloitti lounaiden kotiinkuljetukset.

– Puhelin soi koko ajan, tilauksia sateli, kaikilla oli nälkä yhtä aikaa ja minä ajoin kuljetuksia kaupungissa, joka oli minulle aivan vieras. Vappuaattona jaoimme munkkipusseja vielä seitsemän aikaan illalla, Koivu kertaa kevään tapahtumia.

Vaikka aika on ollut hyvin poikkeuksellinen, olen tyytyväinen, että tulin tänne yrittäjäksi.

Hän sanoo, että kotiinkuljetukset ja ruoan noutomahdollisuuden tarjoaminen ei ollut taloudellisesti kovinkaan tuottoisaa, mutta poiki lounaiden kuljetusten pysyvän käytännön.

Ravintolat saivat taas ottaa asiakkaita sisään 1. kesäkuuta ja Vanhan Räikän toiminta lähti Johanna Koivun mukaan hyvin käyntiin. Yrityksen pitopalvelu ehti järjestää ennen uusien rajoitusten voimaantuloa kahdet yli 100 hengen häätkin.

Tällä hetkellä ruokasalissa on käytössä noin puolet ravintolapaikoista, mutta lounastajamäärä on palannut normaalille tasolle.

– Vaikka aika on ollut hyvin poikkeuksellinen, olen tyytyväinen, että tulin tänne yrittäjäksi, Koivu toteaa.

Korona vaivaa yhä Suomea monin tavoin eikä sen loppuminen ole lähinäköpiirissä, mutta ravintolayrittäjän on katsottava rohkeasti tulevaisuuteen. Kesän viikonloput on jo buukattuna häille.

– Olisi kaikkien kannalta hyvä, jos ne saisi myös järjestettyä.

Vanhaa Räikkää ja sen kabinetteja voi vuokrata kokous- ja juhlakäyttöön. Yhdistykset ja työväenopisto käyttävät tiloja kokouksien, kurssien ja tapahtumien järjestämiseen.

Talon yläkerrassa on Kirsi Kunnaksen kammariksi nimetty kirjailijatyöhuone, jota vuokraa Aino Mattila säätiö. Säätiö luovuttaa työhuoneen määräajoiksi käyttöön valitsemilleen kirjailijoille.

Kahvilaravintola toimii myös näyttelytilana. Taidenäyttelyt vaihtuvat kuukausittain. Alpi Ikäheimosen maalauksia on nähtävillä 12. helmikuuta asti ja 15. helmikuuta avautuu Jonne Renvallin näyttely Tiedekuvia.