THL: Muuntovirus on vallitseva kanta toukokuussa

Muuntunut koronavirus on vallitseva kanta toukokuussa. Tähän tulokseen on tullut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos laskelmissaan, joita tutkijat esittelivät webinaarissa tiistaina.

– Eri skenaariot ovat yhtäpitäviä siitä, että vanha kanta dominoi epidemiaa vielä pari kuukautta, vaikka uusi muunnos lähtisikin leviämään, kertoi tutkija Anna Suomenrinne-Nordvik THL:stä.

Hänen mukaansa uuden viruksen leviämistä voidaan parhaiten estää maahantulon rajoituksilla. Sulkujen tehoksi on laskettu noin 25 prosentin lasku neljän viikon ajaksi.

– Jos muunnos on päässyt väestöön, se ottaa osuuttaan myös sulun aikana. Sulun jälkeen tartuttavuus on suurempi kuin ennen sulkua ja epidemia kääntyy kasvuun sulun jälkeen. Silloin tulee uusi tarve sululle. Ennakoivan sulun hyöty on kyseenalainen, koska se todennäköisesti ei estä epidemian leviämistä, Suomenrinne-Nordvik sanoi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut