Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Painija Juha Ahokkaan pahin vastus oli häpeä – "Kestäisikö sitä, jos joku sanoo että sinä olet laiska?"

– Se häpeän tunne on kamala. Kestäisikö sitä ollenkaan, jos joku sanoo että sinä olet laiska?

Tuo ajatus pyöri painija Juha ”Nalle” Ahokkaan päässä pitkän aikaa. Painiura oli viimeistään ohi siinä vaiheessa, kun välilevy muljahti sijoiltaan vuonna 2007 ristivyöheitossa. Sitä ennen Ahokas oli paininut muun muassa yhden EM-kullan selällä, jolla ei leikanneen lääkärin mukaan olisi pitänyt pystyä edes ajattelemaan painimista. Oli siinä ja siinä, että leikkauksen jälkeen Ahokas yleensä käveli.

Nurmolaisen uralle mahtui kaikkiaan painin 30 SM-kultaa, suurin osa näistä raskaassa sarjassa.

Kesällä 2014 kivun hoitoon tuli helpotusta, kun Ahokkaan vanha valmentaja hoiti tälle kipustimulaattorin.

– Siitä lähti ajatuskin rullaamaan eteenpäin. Mietin, että jos jonnekin kouluun.

Ahokas laittoi paperit sisään Laajasalo-opistoon suntiokoulutukseen. Samoihin aikoihin Tampereen seurakunnat hakivat vahtimestareita.

– Paperit sisään, työhaastatteluun ja soveltuvuuskokeisiin. Soveltuvuuskokeesta tuli parhaat pisteet, ja sitten kutsuttiin töihin.

Syksystä 2014 lähtien Ahokas on työskennellyt Tampereen Messukylän seurakunnan ylivahtimestarina. Kaukajärven liikekeskuksessa sijaitsevan seurakuntatilan arkea jättiläinen rauhoittaa pelkällä olemuksellaan.

– Muutaman viikon koulutuksen jälkeen opintoihin kuului työjakso. Muut lähtivät työharjoitteluun, minä lähdin töihin.

Suntioksi Ahokas valmistui ajallaan. Mies suoritti koulutuksensa loppuun töiden ohessa.

Paini opetti Ahokkaalle ainakin sen, että elämä otetaan tosissaan. Se tarkoittaa myös sitä, että turhista asioista ei valiteta – hyvä jos valitetaan yhtään mistään asioista.

– En kestä yhtään sellaista, jos sanotaan että ei huvita tai ei jaksa. Tai että en mä viitsi, hän sanoo suoraan.

Paini kiinnostaa lajina edelleenkin, mutta nuorilta miehiltä hän toivoisi enemmän asennetta mikäli lajivalinta painiin osuu.

Tiettyä lepsumista on ollut havaittavissa jopa lajin pyhimmässä paikassa Pohjanmaalla. Ajan muuttuminen näkyy jopa seudulla, jossa jokainen poika on joskus paininut.

– Siellä olen käynyt katselemassa Marko Yli-Hannukselan vetämiä treenejä. Kun pojat päästää kuntosalille ilman valmentajaa, niin olen paidasta kokeillut joskus että millaiset puntit teillä on kun ei yhtään tule hiki.

– Toki ymmärrän hyvin. Jos haluaa valita lajin, jossa on hauskaa, niin paini ei ole hauskaa.