Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalainen postikortti täyttää 150 vuotta – Vapriikki pitää juhlan kunniaksi erikoisnäyttelyn

Postimuseo juhlistaa suomalaisen postikortin 150-vuotista historiaa Parhain terveisin – postikortti 150 vuotta -näyttelyllä 19. helmikuuta alkaen museokeskus Vapriikissa Tampereella ja verkossa. Näyttely esittelee postikortin kulttuurihistoriaa ja käyttötapoja kuuden eri teeman kautta.

Näyttely kestää maaliskuun loppuun saakka.

Postikortti mullisti suljettuihin kirjeisiin tottuneiden ihmisten viestinnän. Kortista tuli tärkeä uusi media ja pikaviestin. Aluksi avoin kortti jopa kauhistutti. Ensimmäinen ilman kuorta postitettava ehiöpostikortti otetiin käyttöön Suomessa 1871.

Postikortit olivat aluksi kuvattomia, kunnes valokuvaus ja painotekniikan kehitys toivat kuvatulvan. Kirjoitustaidon kohentuminen ja kirjettä edullisempi postimaksu nostivat postikortin suosioon.

Arkipäiväisen viestinnän ja onnittelujen ohella postikortti oli mainonnan, mielenilmauksen, uutisoinnin ja propagandan väline.

Sittemmin postikortin merkitys on muuttunut. Korttia ei tarvita tiedonantoihin tai uutisointiin, vaan se on tunteiden välittäjä. Postikortti on sopeutunut digitaaliseen maailmaan ja lähettäjiä riittää edelleen. Joulu, ystävänpäivä ja pääsiäinen nostavat korttien lähetysmääriä.

Näyttelyn postikortit on valittu Postimuseon 220 000 kortin kokoelmasta 1800-luvulta nykypäivään. Verkkonäyttely syventää teemaa ja esittelee kokoelmia laajasti.

Näyttelyä täydentää taideteos Viestivirta, jonka on luonut tamperelainen taiteilijapari BCE (Milla ja Petri Neuvonen). Reliefi koostuu noin 5000 kulkeneesta postikortista.

Parhain terveisin – postikortti 150 vuotta on esillä 19.2. – 28.3.2021 Postimuseossa museokeskus Vapriikin toisessa kerroksessa (Alaverstaanraitti 5, Tampere).

Näyttely lähtee kiertoon eri puolille Suomea toukokuussa. Apollon kokoelmat ovat esillä vain Tampereella.