Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen yliopiston tutkimus: Päihdeongelmista kärsivät naiset kärsivät siitä, että heidän tietämystään vähätellään

Tampereen yliopiston tuore tutkimus tuo ilmi, että päihdeongelmasta kärsivien naisten tietämystä helposti vähätellään joko tahallisesti tai tahattomasti. Tuoreen tutkimuksen mukaan yhteisölliset kuntoutuskäytännöt voivat lievittää päihdeongelmaisten naisten kokemaa epäoikeudenmukaisuutta.

Päihdeongelmaiset naiset ovat erityisen alttiita niin sanotulle episteemiselle epäoikeudenmukaisuudelle, jonka taustalla on usein syrjintää ja leimaavia stereotypioita.

Tutkimus on osa käynnissä olevaa Tietämättömyyden tilassa -tutkimushanketta, jota rahoittaa Suomen Akatemia. Monitieteiseen tutkimusryhmään kuuluu sekä filosofeja että yhteiskuntatieteilijöitä.

– Tutkimuksessa yhdistettiin uudella tavalla filosofisen epistemologian käsitteitä etnografisen datan keskusteluanalyysiin, kertoo hankkeen johtaja, yliopistotutkija Jaana Parviainen tiedotteessa.

Tutkimusaineisto kerättiin suomalaisessa kuntoutuskeskuksessa. Videoitujen ryhmäkeskustelujen ja niistä tehdyn tarkan litteraation avulla voitiin tarkastella yksityiskohtaisesti sosiaalityöntekijöiden, kokemusasiantuntijoiden ja päihdeongelmista kärsivien kuntoutusasiakkaiden välistä keskustelua.

– Keskusteluanalyysin avulla voitiin osoittaa, että keskusteluprotokollan oikeanlaisen käytön avulla on mahdollista kehittää keinoja kokemustiedon jakamiseen sekä vahvistaa itseluottamusta ja episteemisen toimijuuden kokemusta.

– Protokolla perustuu motivoivan haastattelun menetelmään. Motivoiva haastattelu on potilaan ja ammattilaisen väliseen yhteistyöhön perustuva vuorovaikutusmenetelmä, jolla pyritään löytämään ja vahvistamaan potilaan motivaatiota elämäntapamuutokseen, yksi tutkimuksen tekijöistä, sosiaalipsykologi Petra Auvinen sanoo.