"Kuljettaja avasi vauhdissa kuljettajan puoleista ovea, jotta näkisi ulos" – Poliisi julkaisi varoittavat esimerkit viime päivinä sakottamistaan igluautoista

Minna Harmaala

Igluautoja näkyy tiedottamisesta huolimatta edelleen liikenteessä. Perjantaina julkaistussa tiedotteessa Helsingin poliisi kertoo tavanneensa viime päivinä liikenteestä useita kuljettajia, jotka eivät ole nähneet kunnolla ulos autostaan.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein twiittasi tänään maanantaina saaneensa viestiä, että igluautoja näkyy jopa päiväkodin pihalta:

– Monista autoista ei näkisi aikuista saati sitten lasta, Pasterstein sanoo.

Jos autoa ei puhdista kunnolla lumesta ja jäästä, seurauksena voi olla liikenneturvallisuuden vaarantamisesta liikennevirhemaksu tai päiväsakko. Jos poliisi katsoo, että kyse on vakavasta piittaamattomuudesta, voi mennä ajokorttikin hyllylle. Poliisi voi myös kirjata rikosilmoituksen.

Poliisi on julkaissut kuvia esimerkeistä, joista ei todellakaan pidä ottaa mallia kuin varoittavassa mielessä.

Poliisi voi räpsäistä sakot myös tästä pöhköstä talvimokasta – "Unohdimme erikseen sanoa"

Esimerkiksi 3. helmikuuta poliisia vastaan ajoi Kontulassa auto, josta oli hädin tuskin putsattu pieni kurkistusaukko kuskille.

– Kirkkaan auringonpaisteen vuoksi auton kuljettaja avasi vauhdissa kuljettajan puoleista ovea, jotta näkisi ulos. Kuljettaja myönsi virheensä, mutta vetosi siihen, että oli vain nopeasti ajamassa kauppaan. Kuljettaja oli lisäksi ajokiellossa toistuvien liikennerikosten vuoksi, poliisi kirjoittaa.

Auto ajoi poliisin mukaan alueella, jolla on kouluja ja päiväkoteja. Tapahtuma-aikaan liikenteessä oli paljon autoja ja jalankulkijoita. Olosuhteet huomioon ottaen poliisi katsoi teon ylittäneen perusmuotoisen liikenneturvallisuuden vaarantamisen tai vakavan piittaamattomuuden ja kirjoitti rikosilmoituksen.

Poliisi: "Ajoneuvo ajoi poliisia vastaan liikenteessä 3.2.2021 Kontulassa Helsingissä. Kirkkaan auringonpaisteen vuoksi auton kuljettaja avasi vauhdissa kuljettajan puoleista ovea, jotta näkisi ulos. Kuljettaja myönsi virheensä, mutta vetosi siihen, että oli vain nopeasti ajamassa kauppaan. Kuljettaja oli lisäksi ajokiellossa toistuvien liikennerikosten vuoksi. Poliisi kirjasi asiasta rikosilmoituksen, koska teko huomioon ottaen olosuhteet (päiväsaika, runsaasti auto- ja jalankulkuliikennettä, kouluja ja päiväkoteja alueella) ylitti huomattavasti perusmuotoisen liikenneturvallisuuden vaarantamisen/vakavan piittaamattomuuden." Helsingin poliisi

Ei näin! Poliisi julkaisi varoittavan esimerkin "igluautosta" – Huonosti putsatun auton kuljettajalle voi rapsahtaa sakko

Samana päivänä poliisi yhytti liikenteestä Meilahdessa auton, jonka paksuun lumikerrokseen oli pyyhitty tuulilasin kokoinen aukko.

– Kuljettaja myönsi virheensä, mutta vetosi oletukseensa, että lumet olisivat pudonneet pois ajon aikana. Poliisi kirjoitti kuljettajalle liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 12 päiväsakkoa, poliisi kertoo tiedotteessa.

Poliisi muistuttaa, että lasien ja peilien puhdistamisen lisäksi lumi tulee poistaa auton katolta, ettei lumimassa rysähdä auton tuulilasille jarrutettaessa.

–Ajoneuvossa on syytä olla talvikelillä mukana tuulilasin jäänpoistoväline eli kaavin tai harja. Auton sisätilalämmitin on hyvä väline lasien kirkkaana pitämiseksi tai peite, jolla voi suojata auton laseja lumelta ja jäältä, Dennis Pasterstein neuvoo tiedotteessa.

"Ajoneuvo ajoi poliisia vastaan liikenteessä 3.2. 2021 Meilahdessa Helsingissä. Kuljettaja myönsi virheensä, mutta vetosi oletukseensa, että lumet olisivat pudonneet pois ajon aikana. Poliisi kirjoitti kuljettajalle liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 12 päiväsakkoa." Helsingin poliisi

Pelkkä lumen pyyhkiminen autosta ei riitä. Tästä sai muistutuksen autoilija, jonka poliisi pysäytti 4. helmikuuta Malmilla. Lunta ei auton päällä ollut, mutta tuulilasi oli niin huurtunut, että läpi ei juuri näkynyt.

– Kuljettaja myönsi virheensä. Poliisi kirjoitti kuljettajalle liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 10 päiväsakkoa.

"Ajoneuvo ajoi poliisia vastaan aamuliikenteessä 4.2. 2021 Malmilla Helsingissä. Kuljettaja myönsi virheensä. Poliisi kirjoitti kuljettajalle liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 10 päiväsakkoa." Helsingin poliisi
Toinen kuva Malmilla sakon tuottaneesta tuulilasista. Auton sisältä kuvattuna ilmenee, miten heikko näkyvyys ulos on. Arkistokuva/Helsingin poliisi

Igluauto lennätti Mintun lumihankeen ja pakeni paikalta – "Olin täynnä pyhää vihaa"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut