K-kauppa kävi Pirkanmaalla yli 1,2 miljardilla – "Haku on päällä erityisesti pienten kauppayksiköiden suhteen"

Talous: K-leirissä tehtiin myyntiennätys. Ruokakaupassa kasvoivat kaikki ketjut.

K-ryhmä ylsi koronavuonna Pirkanmaalla ennätyseuroihin, kun verollinen kokonaismyynti kohosi yhteensä yli 1,2 miljardiin euroon. Kasvua edellisvuoteen tuli peräti 14,5 prosenttia.

– Minulle jo ehdittiin sanoa, että olen näistä luvuista selvästi innoissani. Kieltämättä olen, heittää Keskon aluejohtaja Jari Alanen.

Päivittäistavarakaupan myynti kasvoi vuodesta 2019 yhteensä 9,9 prosentilla. K-Citymarketeissa ruokapuolen myynti kasvoi lähes 18 prosentilla ja K-Supermarketeissa lähes 11 prosenteilla. Myyntieuroista suurin osuus eli yli 220 miljoonaa tuli lähikauppaluokan K-Marketeista, vaikka myynnin kasvu niissä oli alle 5 prosenttia.

Aluejohtajan mukaan K-ryhmän kauppiasmalli osoitti toimivuutensa poikkeusolosuhteissa.

– Kauppakohtainen liikeidea on ollut hyvä toimintatapa olosuhteissa, joissa poikkeustilanteeseen on ollut pakko reagoida nopeasti. Kauppias on kaupassaan eturintamassa toteamassa, mikä toimii ja mikä ei.

Alasen mukaan ruokakaupassa asiakkaat satsaavat nyt laatuun. Kun ravintoloissa käynti on vähentynyt, kuluu euroja enemmän sekä raaka-aineisiin että valmisruokaan. Vaikka asiakasmäärät ovat pienentyneet, ovat keskiostokset kasvaneet selvästi. Ruuan verkkokaupassakin tänä vuonna on nähty iso läpimurto.

Haku on päällä erityisesti pienten kauppayksiköiden suhteen.

Ruokakaupan ohella toinen voittaja on ollut rautakauppa. Pirkanmaalla K-Rautojen myynti kasvoi lähes 15 prosenttia.

– Koronavuonna ihmiset ovat halunneet panostaa kotiin, pihaan ja puutarhaan, tiivistää Alanen.

Myös K-ryhmään ostetut autokaupan toiminnot ovat pönkittäneet myyntiä. Viime vuonna autokauppa kasvoi 77 miljoonan euron myyntiin.

Korona-ajan kärsijä K-ryhmässä oli ruoka-alan tukku Kespro, johon ravintoloiden rajoitukset vaikuttivat vahvasti. Myös Neste K -asemien päivittäistavaramyynti laski viime vuonna Pirkanmaalla 10 prosentilla.

– Strateginen valinta keskittyä ruokaan, rautaan ja autoihin on ollut oikea, sanoo Alanen.

Aluejohtajan mukaan positiivisen tuloksen taustalla ovat myös onnistumiset kauppaverkoston kasvattamisessa.

Tuorein avaus on tammikuussa avattu K-Market Haukiluoma. Keväällä aukeaa Valkeakoskelle K-Market Vanhakylä ja syksyllä K-Supermarket Kaleva.

Kauppoja on Pirkanmaalla tällä hetkellä lähes 170. Kasvua on odotettavissa maakunnan kasvun mukana.

– Olemme kiinnostuneet laskemaan kaikki mahdollisuudet, jos uusia kauppapaikkoja tulee eteen. Haku on päällä erityisesti pienten kauppayksiköiden suhteen.

K-kauppiaita on Pirkanmaalla yhteensä 101 ja henkilöstöä noin 3400.

Kaksi tarinaa

”Torjuntavoitto”

K-ryhmän ruokakaupan huikeasta kokonaiskasvusta huolimatta koronavuosi on kohdellut kauppoja eri tavalla.

K-Supermarket Westerin Ari Ruissalo ja K-Supermarket Kuninkaankulman Mikko Salmia kertovat, ettei kummassakaan edes haaveiltu Pirkanmaan K-Supermarketien keskimääräisestä 11 prosentin kasvusta.

– Meille tämä vuosi oli kummallekin torjuntavoitto, tiivistää kaksikko.

Ruissalon Westeri sai viime vuonna kilpailijan Tesoman uudesta S-Marketista ja Salmian Kuninkaankulma kärsi keskimääräistä enemmän keskustan työnpaikka-asiakkaiden jäämisestä etätyöhön.

Ruissalo myöntää, että vuosi on ollut kaupoissa vaikea. Kovilla on ollut ennen kaikkea henkilökunta.

– Terveydenhuoltohenkilökuntaa on nostettu paljon esille heidän venymisestään, mutta ei kaupan kassakaan voi jäädä kotiin etätöihin. Toivottavasti oloihin tulee pian helpotusta.

Salmian mukaan tämän vuoden myynnin kehitys näyttää maltillisen hyvältä, mutta henkseleitä ei vielä paukutella.

– Viikko kerrallaan mennään. Pitkän aikavälin suunnitelmia ei vielä uskalla tehdä, pohtii Salmia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut