Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

K-kauppa kävi Pirkanmaalla yli 1,2 miljardilla – "Haku on päällä erityisesti pienten kauppayksiköiden suhteen"

Talous: K-leirissä tehtiin myyntiennätys. Ruokakaupassa kasvoivat kaikki ketjut.

K-ryhmä ylsi koronavuonna Pirkanmaalla ennätyseuroihin, kun verollinen kokonaismyynti kohosi yhteensä yli 1,2 miljardiin euroon. Kasvua edellisvuoteen tuli peräti 14,5 prosenttia.

– Minulle jo ehdittiin sanoa, että olen näistä luvuista selvästi innoissani. Kieltämättä olen, heittää Keskon aluejohtaja Jari Alanen.

Päivittäistavarakaupan myynti kasvoi vuodesta 2019 yhteensä 9,9 prosentilla. K-Citymarketeissa ruokapuolen myynti kasvoi lähes 18 prosentilla ja K-Supermarketeissa lähes 11 prosenteilla. Myyntieuroista suurin osuus eli yli 220 miljoonaa tuli lähikauppaluokan K-Marketeista, vaikka myynnin kasvu niissä oli alle 5 prosenttia.

Aluejohtajan mukaan K-ryhmän kauppiasmalli osoitti toimivuutensa poikkeusolosuhteissa.

– Kauppakohtainen liikeidea on ollut hyvä toimintatapa olosuhteissa, joissa poikkeustilanteeseen on ollut pakko reagoida nopeasti. Kauppias on kaupassaan eturintamassa toteamassa, mikä toimii ja mikä ei.

Alasen mukaan ruokakaupassa asiakkaat satsaavat nyt laatuun. Kun ravintoloissa käynti on vähentynyt, kuluu euroja enemmän sekä raaka-aineisiin että valmisruokaan. Vaikka asiakasmäärät ovat pienentyneet, ovat keskiostokset kasvaneet selvästi. Ruuan verkkokaupassakin tänä vuonna on nähty iso läpimurto.

Haku on päällä erityisesti pienten kauppayksiköiden suhteen.

Ruokakaupan ohella toinen voittaja on ollut rautakauppa. Pirkanmaalla K-Rautojen myynti kasvoi lähes 15 prosenttia.

– Koronavuonna ihmiset ovat halunneet panostaa kotiin, pihaan ja puutarhaan, tiivistää Alanen.

Myös K-ryhmään ostetut autokaupan toiminnot ovat pönkittäneet myyntiä. Viime vuonna autokauppa kasvoi 77 miljoonan euron myyntiin.

Korona-ajan kärsijä K-ryhmässä oli ruoka-alan tukku Kespro, johon ravintoloiden rajoitukset vaikuttivat vahvasti. Myös Neste K -asemien päivittäistavaramyynti laski viime vuonna Pirkanmaalla 10 prosentilla.

– Strateginen valinta keskittyä ruokaan, rautaan ja autoihin on ollut oikea, sanoo Alanen.

Aluejohtajan mukaan positiivisen tuloksen taustalla ovat myös onnistumiset kauppaverkoston kasvattamisessa.

Tuorein avaus on tammikuussa avattu K-Market Haukiluoma. Keväällä aukeaa Valkeakoskelle K-Market Vanhakylä ja syksyllä K-Supermarket Kaleva.

Kauppoja on Pirkanmaalla tällä hetkellä lähes 170. Kasvua on odotettavissa maakunnan kasvun mukana.

– Olemme kiinnostuneet laskemaan kaikki mahdollisuudet, jos uusia kauppapaikkoja tulee eteen. Haku on päällä erityisesti pienten kauppayksiköiden suhteen.

K-kauppiaita on Pirkanmaalla yhteensä 101 ja henkilöstöä noin 3400.