Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampere jätti hakemuksensa kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta

Tampereen kaupunki on toimittanut hakemuksensa Tampereen kansallisen kaupunkipuiston perustamiseksi ympäristöministeriöön. Kaupunginhallitus päätti hakemuksen jättämisestä kokouksessaan joulukuussa, ja hakemus jätettiin tammikuun 2021 lopulla.

Kansallinen kaupunkipuisto on rakennettua kulttuuriympäristöä ja kaupunkiluontoa yhdistävä laaja aluekokonaisuus. Sen tavoitteena on turvata arvokkaiden kaupunkiympäristöjen säilyminen ja kehittäminen viihtyisänä kaupunkilaisten olohuoneena kestävällä tavalla. Tampereen kansallinen kaupunkipuiston alue on jaettu kuuteen osa-alueeseen, joita ovat 1. keskusta, 2. Viinikka-Iidesjärvi, 3. Hatanpää-Härmälä, 4. Pyynikki-Pispala, 5. Näsijärvi-Lentävänniemi sekä 6. Lappi-Kauppi-Niihama.

Kansalliseen kaupunkipuistoon ehdotetut alueet muodostavat Tampereen viherverkoston ytimen. Viher- ja suojelualueita aluekokonaisuudesta on 78 prosenttia ja vesialueita 63 prosenttia. Keskeisenä osana kansallista kaupunkipuistoa ovat monimuotoiset ja laajat luontoalueet sekä monipuoliset virkistyspalvelut. Kaupin kansanpuisto, Pyynikki ja Viikinsaari sekä Niihaman siirtolapuutarha liittyvät kaupungin teollisuushistoriaan ja ovat monipuolisia virkistyspalveluja tänäkin päivänä.

Kansallisen kaupunkipuiston pinta-ala on 3 662 hehtaaria. Suurin osa eli 82 prosenttia Tampereen kansallisen kaupunkipuiston alueesta on kaupungin omistuksessa. Eteläpuisto-Viinikanlahden muutosalueen osuus on 34 hehtaaria.

Muutosalueen osalta kansallisen kaupunkipuiston rajaus tarkentuu alueille laadittavien asemakaavojen myötä, ja täsmällinen rajaus esitetään ympäristöministeriön hyväksyttäväksi asemakaavojen tultua voimaan.