Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juha Pajuoja vaihtaa Nokialla Veikon Koneen väreihin – "Ihmiset tietävät heti, mistä on kyse"

Työelämä: Kiekkomies suosittelee vanhoille pelikavereilleen yrittäjyyttä. Veikon Kone viettää avajaisia tiistaista kello 9 alkaen usean päivän ajan.

Jääkiekkomies ja yrittäjä Juha Pajuoja on ehtinyt viime aikoina kerrata paljon historiaa sekä ajan kulumista noin yleensä. Kertaus on liittynyt paitsi liike-elämään ja yrittäjyyteen, myös jääkiekkoon.

– Se taisi olla vuosi 1990 tai 1991, kun Tamperelainen haastatteli meikäläistä otsikolla ”Pajuoja haluaa yksityisyrittäjäksi”.

Tuohon aikaan jääkiekkomies tunnettiin vielä yleisesti paremmin Ilveksen liigajoukkueen vasempana laitahyökkääjänä. Varsinainen peliura laitettiin pakettiin keväällä 1993 Kokkolan Hermeksen liigajoukkueessa.

Huhtikuussa 2018 päättyi työ kiinteistövälittäjänä ja heti toukokuussa alkoi perheyrittäjyys Euronics-kodinkoneliikkeessä Nokialla. Jo tuohon siirtoon liittyi kosolti historiaa, koska täkäläiset olivat oppineet tuntemaan liikkeen paremmin Tekniset Sipilänä. Nimi sai alkunsa Olli Sipilästä, joka oli perustamassa Tekniset-ketjua.

– Sen huomasi, että nokialaiset tietävät tämän alan perinteet ja tekijät todella hyvin. Ei siitä nyt mahdottoman pitkä aika ole, kun tässäkin kaupungissa on ollut viisi alan liikettä.

Tällä hetkellä on yksi. Se on Pajuojan yritys Veikon Kone. Veikon Koneeksi yritys vaihtoi Euronicsistä vuoden vaihtuessa, ja avajaisia vietetään tiistaina kello 9 alkaen.

– Veikon Koneella on juuret syvemmällä suomalaisessa media- ja yritystietoisuudessa. Ihmiset tietävät heti, mistä on kyse. Veikon Koneella oli Tampereella isot myymälät, ja sitä kautta ihmiset oppivat sen tuntemaan. Siihen kytketään myös suomalaisuus, ja me edustamme ihan puhtaasti suomalaista ketjua.

Vaikka korona on laittanut kapuloita rattaisiin alalla kuin alalla, ei se Pajuojan mukaan kodinkonepuolelle ole erityisesti vaikuttanut.

– Parempi vuosi tämä edellinen oli kuin sitä edeltänyt vuosi. Kyllä ihmiset ovat vähän enemmän kotia laittaneet, kun ei ole päässyt matkustamaan ja olosuhteet ovat vaatineet etätöiden tekemistä ja kotikonttorilla työskentelyä

– Pakastinpuoli oli vähän haastava, koska Euroopasta oli saatavuusongelmia. Se oli vähän harmillista, koska marjavuosi oli Suomessa todella hyvä.

Yrittäminen on työlästä ja aikaa vievää hommaa. Mahdollisesti juuri siksi Pajuoja suosittelee sitä lämpimästi vanhoille kiekkoilijoille, jotka miettivät peliuran jälkeen mitä isona tekisi.

– Pelikavereista Peltomaan Tinke ja Huuran Pasi ovat esimerkiksi lähteneet yrittäjiksi. Jos ajatellaan jääkiekkovalmentamista ja ammattipelaamista, niin se on hyvin kuluttavaa työtä, vaikka toki onkin antoisaa. Yrittäjän työssä on paljon samoja elementtejä, joten ehkä siksi se kiinnostaa ex-urheilijoita. Urheilusta oppii itsensä likoon laittamisen ja erilaisten ihmisten kanssa toimimisen. Niistä on ollut apua.

– Viime keväänä olin Nokian Pyryn A-junioreissa valmentajana. Se oli lopulta melko haasteellista, kun tässä ei ole enää nuori mies. Ajat tänne Tampereelta Petsamosta aamulla, ja töiden jälkeen iltayhdeksältä vetämään poikien treenejä. Sitten oli vieraspelimatkoja Rovaniemelle, sieltä aamuyöllä kotiin ja aamuyhdeksältä taas työpaikalle. Yhdistelmä oli lopulta liian raskas paketti, Pajuoja kuvailee.

Joskus on puhuttu, ettei Pajuoja saavuttanut jääkiekkovalmennuksessa aivan sellaisia lopputuloksia kuin potentiaali ja osaaminen olisi antanut myöten. Huono tuurikin tuli joskus mukaan, kuten vaikkapa Porissa syksyllä 2006 kun seura oli onnistunut saavuttamaan hopeata edeltävänä keväänä. Salama ei kahteen kertaan lyönyt samaan paikkaan, ja valmentaja sai nopeasti potkut.

– Sain olla mukana legendaaristen seurojen valmennuksessa, ja olin NHL-harjoitusleirilläkin valmentajana. Oli hienoa kokea valmentajana legendaarisia paikallisotteluita kuten Ilves-Tappara tai Ässät-Lukko.