Alkoholiongelmien ehkäisyyn on avattu verkossa uusi palvelu, jossa on kymmeniä videoituja oppitunteja.
A-klinikan, Mehiläisen ja Elon yhteistyössä luoma Neuvoa-antavat.fi avaa näkökulmia alkoholinkäyttöään pohtiville. Maksuton palvelu pyrkii auttamaan myös liikakäyttäjien lähipiiriä, jotka ovat usein vaikeassa tilanteessa.
Suomessa on 560 000 alkoholin riskikäyttäjää. Moni heistä on yrittänyt vähentää juomistaan siinä kuitenkaan onnistumatta.
Alkoholinkäytön vähentäminen on usein vaikeaa, sillä tavat ja tottumukset ovat tiukassa. Apua muutokseen haetaan usein liian myöhään. Lähipiirin ja kollegoidenkin voi olla vaikea antaa tukea.
Uuden Neuvoa-antavat.fi -palvelun yli 40 maksutonta video-oppituntia tarjoavat ymmärrystä, vertaistarinoita ja työkaluja heille, jotka pohtivat, onko juominen turhan isossa roolissa omassa, läheisen, kaverin tai kollegan elämässä.
Mukana on yli 20 asiantuntijaa ja kokemusasiantuntijaa, joista monet ovat julkisuudesta tuttuja kasvoja.
Esimerkiksi laulaja ja näyttelijä Mira Luoti kertoo kokemuksistaan ja opeistaan parisuhteesta, jossa puolisolla on alkoholiriippuvuus. Näyttelijä Petteri Summanen puolestaan muistelee liiallista tissuttelua sekä vuoden tipatontaan, ja kuvaa muuttunutta suhdettaan alkoholiin.
Useat asiantuntijat kertovat palvelussa muun muassa alkoholin vaikutuksista aivoissa, juomisen psykologiasta, riippuvuuden kehittymisestä ja parhaista tavoista muuttaa juomistottumuksia.
– Haluamme tarjota helpon tavan ottaa selvää aiheista, jotka koskettavat hyvin monen suomalaisen arkea. Videoita voi katsoa rauhassa vaikka kotisohvalla, kertoo A-klinikan viestintäjohtaja Jenni Blomberg tiedotteessa.
Mehiläisen Työelämäpalveluiden kehittämisylilääkäri Ulla Brusila-Relas uskoo, että palvelusta on apua ja se auttaa tarkastelemaan omaa alkoholinkäyttöä, joka voi olla muuttunut esimerkiksi etätöiden lisääntyessä.
– Pyrimme tukemaan myös liikakäyttäjien läheisiä, jotka elävät usein hyvin kuormittavassa tilanteessa, Brusila-Relas sanoo.
Alkoholin liikakäytön tiedetään muodostavan merkittävän uhan työkyvylle ja lisäävän poissaoloja, toteaa puolestaan työeläkeyhtiö Elon työkykyjohtamisen palveluiden johtaja Anu Suutela-Vuorinen.
– Palvelun avulla pyrimme antamaan vinkkejä työyhteisöille alkoholin haittojen torjuntaan, hän kertoo.
Maksuton palvelu löytyy osoitteesta Neuvoa-antavat.fi. Palvelu ei vaadi rekisteröitymistä.