Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Se ei sovi, että joku perheessä haluaa lemmikin ja joku ei" – Eläintenkouluttaja muistuttaa seikoista, joita pitää pohtia, kun perheeseen halutaan lemmikki

Lemmikkieläin saa kodissaan parhaimmillaan tasavertaisen perheenjäsenen aseman, mutta voi joutua myös ylimääräisen riippakiven rooliin, jos sen hankkimista ja huolehtimista ei ole perheessä pohdittu kunnolla etukäteen.

Lempäälässä eläintenkoulutusyritystä Onnelan eläimet pitävä Tua Onnela, joka on myös Suomen eläintenkouluttajat ry:n tiedottaja, muistuttaa, että mitään lemmikkiä ei voi hankkia sillä ajatuksella, että kaikki nykyisessä elämässä säilyy ennallaan ja sen päälle tulee lemmikki ja siihen liittyvät asiat.

– Niin se ei todellakaan toimi. Pitää olla valmis muokkaamaan omaa elämää lemmikin mukaan. Ihmisen pitää raivata aikaa lemmikin hoitoon ja raivata myös tilaa kotoa. Mikään lemmikki ei ole sellainen, jonka kuuluu nyhjöttää jossain nurkassa olevassa minimaalisessa häkissä kaikki päivät, Tua Onnela sanoo.

Kun perhe on hankkimassa lemmikkiä perheeseen, pitää porukan aikuisten kysyä itseltään, ovatko he valmiita ottamaan lemmikin. Se, että lemmikki hankitaan lapselle, on ajatuksena kiva, mutta oikeasti lemmikin täytyy olla koko perheen lemmikki. Ei voi ajatella, että sen hoito on yksin lapsen tai lasten vastuulla, Onnela toteaa.

– Se ei sovi, että joku perheessä haluaa lemmikin ja joku ei. Jokaisen pitää haluta lemmikkiä ja juuri samaa lemmikkiä, hän toteaa.

Perheessä voi olla monta eri-ikäistä lasta, joilla on omaa sekä vanhempien aikaa hurjasti vieviä harrastuksia. Ajan ottaminen lemmikille saattaa siis olla hankalaa.

Kun eläinten hankkimisesta tulee väliaikainen buumi, ei se ole pelkästään myönteinen ilmiö.

Tua Onnela neuvoo jatkuvasti hektisessä elämäntilanteessa olevaa perhettä kysymään asiantuntija-apua siitä, millainen lemmikki sille sopii parhaiten.

Suosituimmista lemmikeistä ainakin kissa voi elää 20-vuotiaaksi eikä se kehity ikääntyessään kuten ihminen laittamaan itselleen ruokaa ja siivoamaan jälkensä vessassa. Jonkun pitää siitä huolehtia vaikka lapset kasvavat aikuisiksi ja muuttavat pois kotoa.

– Minulla on ollut asiakkaita, joiden kohdalla ongelma on syntynyt siitä, että koira on ollut varsinaisesti tyttären eikä koira sovi aikuistuneen tyttären opiskeluelämään tai -asuntoon. Silloin koira on jäänyt vanhempien hoidettavaksi eivätkä he ole varautuneet asiaan lainkaan. Tällainen seikka pitää miettiä jo ennen lemmikin hankkimista, Onnela ohjeistaa.

Tilastokeskus kertoi jo muutama vuosi sitten, että noin kolmasosalla suomalaisista on kotonaan lemmikkieläin. Nyt niitä on luultavasti enemmänkin, sillä suomalaiset innostuivat koronan iskiessä maahamme hankkimaan lemmikkejä tuomaan iloa tuskaisaan arkeen ja ylipäätään seuraa mahdollisiin etätöihin ja lomautusjaksoihin.

Moni luultavasti otti lemmikin turhan hätäisesti eikä nyt jaksaisikaan huolehtia eläimestä ja viettää sen kanssa aikaa.

Eläintenkouluttaja Tua Onnela on huolissaan tilanteesta.

– Kun eläinten hankkimisesta tulee väliaikainen buumi, ei se ole pelkästään myönteinen ilmiö, hän toteaa.

Onnela on eniten huolissaan kissoista.

– Kissa on valitettavasti helpon lemmikin maineessa. Niitä saa helposti ja edullisesti tai ilmaiseksi. Liian monet ihmiset kokevat, että kissan voi hankkia minne vaan ja missä tilanteessa vaan.

– Hyvä puoli on se, että kissalöytölöissä olevista valtavista määristä kissoja iso osa on nyt saanut kodin, mutta kääntöpuoli on tosiaan se, että eläimiä hankitaan nyt löyhin perustein. Kohtaan näitä tapauksia työssäni todella paljon, lempääläläinen eläintenkouluttaja Tua Onnela harmittelee.