Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nokia vetää nyt muuttajia puoleensa – "Kaupunki koetaan hyvänä paikkana asua ja on vetovoimainen"

Naapurit: 7. sijalle päässyt kaupunki houkutteli erityisesti lapsiperheitä.

Nokian kaupunki pesi muuttovoitossa monta suurempaa kaupunkia Tilastokeskuksen viime viikolla julkaisemassa 2020 ennakkoväkilukutilastossa.

Nokian väestö kasvoi viime vuonna 561 henkilöllä, mistä suurin osa tuli nimenomaan muuttovoitosta. Valtakunnallisessa, kaikkien kuntien vertailussa Nokia sijoittui muuttovoitossa seitsemännelle sijalle. Ensimmäisenä oli Tampere, joka kiilasi koko maan kärkeen Helsingin ja viime vuosina ykköspaikkaa pitäneen Vantaan ohi. Pääkaupunkiseudulta muutettiin aiempaa enemmän Tampereelle, kun taas toisinpäin liike oli päinvastainen.

Tampereelta on kuitenkin viime vuonna muutettu tavallista enemmän naapurikuntiin ja etenkin Tampereelta Nokialle muuttaneiden määrä on kasvanut vuonna 2020. Isoksi voittajaksi voi tituleerata Nokiaa, joka on saanut etenkin Tampereelta lapsiperheitä.

Nokian kaupunkikehitysjohtaja Mikko Nieminen sanoo, ettei muuttovoittoon ole yhtä yksittäistä selitystä.

– Olemme tietysti iloisia siitä, että kaupunki koetaan hyvänä paikkana asua ja on vetovoimainen, Nieminen sanoo.

Hän näkee, että yksi keskeinen tekijä taustalla on monipuolinen asuntotarjonta

Kaupunki investoi merkittävästi kuntalaisten palveluihin.

Mikko Nieminen

– Täältä löytyy eri tarpeisiin hyvin asuntoja ja myös kaupunki edistää aktiivisella kaavoituksella sitä.

Niemisen mukaan Nokian kaupunki pyrkii siihen, että tarjolla on riittävästi niin omakotitontteja kuin rivi- ja kerrostalotonttejakin. Tätä kaupunki edistää aktiivisella maankäytöllä ja kaavoituksella.

Viime vuoden tilastoista ei ole vielä saatavilla tarkkaa tietoa siitä, mistä kaikkialta ja millaisia ihmisiä Nokialle on muuttanut. Aikaisemmilta muuttajilta kuulluista näkemyksistä voi kuitenkin päätellä jotain.

– Se että täällä on luonto lähellä, hyvät ulkoilumahdollisuudet ja hyvin hoidetut ulkoilureitistöt, on tärkeä asia. Myös monipuoliset harrastusmahdollisuudet koetaan tärkeänä.

Nieminen kertoo että Nokia on muutaman vuoden panostanut myös markkinointiin suunnitelmallisesti, ja kaupungin vahvuuksia tuodaan aktiivisesti esille kaupungin ulkopuolella.

Nieminen uskoo, että kaupungin vetovoimaan vaikuttavat myös investoinnit palvelutuotantoon.

– Tänne on tulossa uusia kouluja ja hiljattain on valmistunut uusi kirjasto- ja kulttuuritalo, joka tarjoaa monipuolisia palveluita.

Myös uuden hyvinvointikeskuksen rakentaminen on alkamassa.

– Tämä kaikki näkyy myös potentiaalisille muuttajille viestinä siitä, että kaupunki investoi merkittävästi kuntalaisten palveluihin.

Nieminen näkee kaupungin yhtenä vahvuutena myös hyvät liikenneyhteydet. Erityisesti joukkoliikenteen ja seudullisen lähiliikenteen kehittäminen ovat asioita, joissa Nokia on tiiviisti mukana.

– Tämä on noussut yhtenä asiana ja vetovoimatekijänä esille sekä asukkailta että rakentamisen puolelta.

Nieminen arvioi, että Nokian kaupungilla on edessään positiivisia haasteita.

– Tulos on viime vuodelta huikean hyvä ja se luo meille positiivisia haasteita, jotta voimme ylläpitää monipuolisen asumisen ja vetovoiman edellytyksiä ja täällä asuvat ja tulevat kuntalaiset ovat tyytyväisiä.