Valtaosa työelämässä olevista haluaisi tehdä etätöitä jatkossakin. Eniten kannatusta saa yhdistelmämalli, jossa välillä ollaan etänä ja välillä työpaikalla, ilmenee tuoreesta kyselystä.
Etätöitä teki viime vuonna noin 1,15 miljoonaa suomalaista eli 48 prosenttia työllisistä. He tekivät keskimäärin noin 70 etätyöpäivää viime maalis-joulukuussa, käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä Työelämägallupista.
Kantarin toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 061 työelämässä olevaa.
– Yli 70 prosenttia työelämässä olevista haluaisi tehdä jatkossakin etätöitä. Eniten etätöitä haluavat tehdä ne, joilla on siitä kokemuksia. Tämä kertoo, että kokemukset monipaikkatyöstä ovat valtaosin myönteisiä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Jatkossa 15 prosenttia työllisistä haluaisi tehdä etätöitä koko ajan ja 36 prosenttia osan viikosta. 21 prosenttia haluaisi tehdä etätöitä, mutta ei voi.
Niistä, jotka ovat jo tehneet etätöitä, 81 prosenttia haluaisi tehdä niitä myös jatkossa. Eniten kannatusta on yhdistelmämallilla: välillä etänä, välillä työpaikalla.
– Tulevaisuuden työelämän suosikki on hybridityö. Työtä tehdään vaihdellen työpaikalla, kotona tai vapaa-ajan asunnossa. Tämä on hyvä malli myös monelle työnantajalle, Pentikäinen toteaa.
Etätöitä halutaan tehdä sitä enemmän, mitä isommasta työyhteisöstä on kysymys. Erityisen paljon etätyöhaluja on valtiolla ja järjestöissä.
Viidennes haluaisi tehdä monipaikkatyötä vapaa-ajan asunnossaan.
Etätyöntekijät säästävät työmatkoihin kuluvassa ajassa keskimäärin noin 50 minuuttia vuorokaudessa. Kansantalouden tasolla se tarkoittaa noin 2,75 miljoonaa vuorokautta.
Monipaikkatyö koetaan kiistatta positiiviseksi, vaikka kielteisiäkin kokemuksia on, Pentikäinen kuvaa.
– Työn itsenäisyys on kasvanut, työtyytyväisyys on lisääntynyt, oman työn hallinta on kasvanut, tuottavuus on parantunut ja kiire on vähentynyt. Nämä ovat suuria asioita. Toki on myös kielteisiä kokemuksia, Pentikäinen sanoo.
Tulokset ovat monelta osin hieman heikentyneet edellisestä, elokuussa tehdystä kyselystä.
– Jatkuva etätyö myös väsyttää ja on kaipuuta työyhteisöön. Kokemukset monipaikkatyöstä ovat kuitenkin selvästi positiivisella laidalla.
Etätyö näyttää vähentävän työajan merkitystä sekä vaikeuttavan työ- ja vapaa-ajan erottamista, Pentikäinen katsoo.
– Se on myös kasvattanut johdon ja esimiesten merkitystä sekä lisännyt sitoutumista työnantajaan. Nämä korostuvat naisilla.
Jopa 72 prosenttia kokee, että työnantajan suhtautuminen on ollut myönteistä.
Nuorilla näyttää kyselyn perusteella olevan eniten ongelmia etätöiden työ- ja perhearjessa. Heillä myös työn itsenäisyyden kokemus on eniten lisääntynyt. Samalla tuottavuuskokemukset ovat muita heikommat ja sitoutuminen työnantajaan on vähentynyt eniten.
– Tämä on ymmärrettävää. Nuorille työntekijöille pitää antaa riittävästi tukea, Pentikäinen sanoo.
Etätyöllä on myös varjonsa. Se on vähentänyt liiketoimintaa ja asiakasvirtoja alueilla, joilta etätyöntekijät ovat siirtyneet pois.
– Korona vei turistiasiakkaita ja monipaikkatyö vie muita asiakkaita. Tällä on kohtalokkaita vaikutuksia monen liiketoimintaan. Tämä näkyy esimerkiksi Helsingin keskustassa, jonka asiakasvirtoja monipaikkatyön kasvu on vähentänyt, Pentikäinen sanoo.