Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

”On jo todettu, että kirja on huono...” – Tamperelaistutkijat selvittivät, minkälainen on vangin asema suomalaisessa yhteiskunnassa

Näkökulma: Uutuusteoksessa nousi esiin useita mielenkiintoisia yksityiskohtia suomalaisvangeista.

Tamperelaiset tutkijat ovat näkyvässä ja erittäin keskeisessä roolissa Vastapainon kustantamassa uutuuskirjassa Suomalainen vanki – Arjen rakenteet ja elämänlaatu vankilassa.

Kirjan toinen toimittaja on Tampereen yliopiston dekaani Juho Saari, joka on ennenkin kirjoittanut rikoksista ja vangeista.

Aineisto on tutkimuksiin laadittu laajalla otannalla. Esimerkiksi Mikko Aaltosen, Noora Ellosen, Karoliina Suonpään ja Sasu Tynin artikkelin aineistona oli yli 7 000 väkivaltarikoksista tuomittua vankia.

– Tutkimme erityisesti vankien asemaa suhteessa muuhun suomalaiseen yhteiskuntaan. Sen voi tutkimusten perusteella sanoa, että suomalainen vankeinhoitolaitos on onnistunut useassakin asiassa. Olosuhteet ovat sillä tavalla kunnossa, että vangit kokevat turvallisuutensa ja elämänlaatunsa varsin hyväksi, Saari sanoo.

Elämänlaadun kokemus on kuitenkin selkeästi keskimääräistä väestöä alempana.

– Puhutaan hyvästä kehittyvien maiden tasosta.

Myös työpaikan merkitys korostui selvästi useassa yhteydessä. Työttömyys oli valtaosalla vangeista määrittävä tekijä siinä vaiheessa, kun elämä lähti luisumaan väärään suuntaan ja kärjistyi lopulta rikoksesta tai rikoksista annettuun vankeustuomioon.

– Ulkopuolisuuden kokemus työn, opiskelun ja perhe-elämän kaltaisista instituutioista ovat yleisiä kokemuksia vapautuvien vankien keskuudessa. Sekin selvitettiin, että kolme vuotta ennen vankeusvaihetta vain alle neljännes vangeista kävi töissä tai oli opiskelemassa, Saari kuvailee. Kun rikoksen polulle on kerran päätynyt, siltä reitiltä on myös vaikea hypätä pois.

– Tutkimuksemme mukaan vangeista kolme neljäsosaa syyllistyi uuteen rikokseen kolmen vuoden seurannan aikana. On nähtävissä kasautumaa, josta irti pääseminen vaatii valtavan paljon.

Tutkimuksen perusteella suomalaisissa vankiloissa löytyy myös rikoselokuvista tuttua hierarkkisuutta.

– Alinta kastia ovat seksuaalirikolliset ja ulkomaalaiset rikoksentekijät. Toisesta suunnasta taas löytyvät talousrikolliset ja huumetuomion saaneet, Saari kuvailee.

Dekaani hymähtää, että kirja on jo tässä vaiheessa päässyt internetin rikosaiheisten keskustelupalstojen analysoitavaksi. Palaute on ollut kokonaisuudesta hyvin värikästäkin.

– Aineisto kävi kolmen riippumattoman asiantuntijan syynin läpi. Murhapalstoilla on toki jo todettu, että kirja on huono, sillä siinä ei ole kuulemma huomioitu sitä että vankilat ovat ulkomaalaisten jengien hallinnassa, Saari kuvailee.