Tampereelle nousee taiteilijakoti, joka on saanut nimensä Jaloviinan ja Taidekoti Lallukan yhdistelmästä – Sarvijaakonkadun taloon haetaan kulttuurityöläisiä asukkaiksi

Talon nimi tulee selväksi kaikille ympärillä asuville, sillä talon katolle tulee Jallukka-kyltti. Havainnekuva/Arkkitehtitoimisto Q-Ark Oy

Teemu Nurmi

Tampereelle tulee ensimmäinen vuokratalo kulttuurialan ammattilaisille. Kalevaan osoitteeseen Sarvijaakonkatu 3 nouseva kerrostalo on muuttovalmis 1. kesäkuuta kuluvaa vuotta. Talon rakennuttavat Elävän musiikin säätiö Elmu sr ja Y-Säätiön kokonaan omistama M2-Kodit.

Kulttuurityöläisten talon nimeksi tulee Tampereen Jallukka, josta tulee heti mieleen kaksi asiaa: muusikoiden menneiden vuosikymmenien suosikkijuoma Jaloviina eli "jallu" sekä Helsingissä lähes 90 vuotta sitten avattu Taidekoti Lallukka.

Jallukkakin pääkaupungista löytyy jo. Se valmistui Jätkäsaareen keväällä 2017.

– Aloitimme Helsingissä keskustelun Jallukan rakentamisesta kahdeksan vuotta ennen kuin talo valmistui. Tampereella tulee talon valmistumishetkenä kuluneeksi kolme vuotta ensimmäisestä palaverista. Täytyy antaa kunniaa Tampereelle nopeasta ja sujuvasta yhteistyöstä, Elmu-säätiön puheenjohtaja Juha Tynkkynen kiittelee.

Tampereen Jallukka on kuusikerroksinen talo, jossa on 39 asuntoa yksiöistä kolmioihin. Jallukassa on myös asiaan kuuluvasti treenitiloja, soitinvarastoja ja muita yhteisöllisiä tiloja.

Naapurissa on korttelin yhteinen parkkihalli, jonne tulee kaksi yhteiskäyttöautoa. Niitä hoitaa erillinen operaattori.

Täytyy antaa kunniaa Tampereelle nopeasta ja sujuvasta yhteistyöstä.

Elmu-säätiön hallinnassa on 17 asuntoa, jotka se vuokraa musiikkialan toimijoille. Loput asunnot kuuluvat M2-kodeille, joka vuokraa asunnot esittävän taiteen ammattilaisille, joiden alana on esimerkiksi näyttämötaide, tanssitaide, televisio tai elokuva. Työnä voi olla vaikkapa esiintyminen, lavastus, av-tekniikka, ohjaus, tuottaminen tai käsikirjoittaminen.

Hakijan on kyettävä osoittamaan musiikkialan tai esittävän taiteen alan ammattilaisuus, sillä kaikki asunnot ovat rajatulle kohderyhmälle tarkoitettuja ARA-vuokra-asuntoja. Myös eläkeläiset voivat hakea talon asukkaiksi. Hakemuksessa tulee todistaa työskennelleensä alalla. Hakijoita koskevat varallisuusrajat.

– Haluamme ottaa asukkaita nuorista eläkeläisiin, lapsiperheitä, yksinasuvia...olemme rajanneet opiskelijat ulos. Heillä on omat opiskelija-asuntosäätiönsä, Juha Tynkkynen sanoo.

Kun eri kulttuurinalojen ammattilaiset kokoontuvat yhteen, voi lopputuloksena syntyä millaista taidetta tahansa, mutta mitä voikaan tapahtua, kun taiteilijat muuttuvat samaan taloon?

– Raja-aidat eri taiteenlajien välillä ovat keinotekoisia. Muusikot tekevät teatteria ja teatterilaiset ovat usein mukana musiikin tekemisessä. Seuraava yhteistyökumppani voi löytyä kotirapusta.

Hakuaika Tampereen Jallukan asuntoihin on 8.–28. helmikuuta.

Elmu ja Y-Säätiö

Elävän musiikin säätiö Elmu sr on perustettu 1989. Säätiön tehtävänä on edistää elävän musiikin esittämismahdollisuuksia, tukea musiikki- ja kaupunkikulttuuria muun muassa vuosittain jaettavin stipendein ja apurahoin.

Y-Säätiö on Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja ja asunnottomuustyön asiantuntija. Y-Säätiö edistää yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta tarjoamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ihmisille, joiden on vaikea löytää asuntoa. Y-Säätiö on yleishyödyllinen, poliittisesti sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon. Y-Säätiö-konsernilla on yli 17 000 asuntoa yli 50 paikkakunnalla.

Kommentoi

Mainos: Pirkanmaan Osuuskauppa

Kuka olet ilman titteliäsi? Ihmisten työpaikan mallit kertovat

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut