Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymmenittäin hirmutekoja Liberian sisällissodan aikana: Tampereella asuvalle miehelle vaaditaan elinkautista – Puolustus: Mies ei ollut edes Liberiassa

Pirkanmaan käräjäoikeus on alkanut maanantaina käsitellä Suomen oikeusolosuhteissa poikkeuksellista rikoskokonaisuutta, jonka teot asettuvat vuosituhannen vaihteeseen. Teot ovat alkaneet huhtikuussa 1999 ja päättyneet elokuussa 2003, samana aikana kun Liberiassa on käyty maan toinen sisällissota.

Syyttäjän mukaan tuon sisällissodan aikana nykyisin Tampereella asuva vuonna 1969 syntynyt mies on syyllistynyt toinen toistaan hirvittävämpiin raakuuksiin ja rikoksiin. Niistä miehelle vaaditaan elinkautista vankeusrangaistusta. Mies kiistää teot: puolustusasianajaja Kaarle Gummeruksen mukaan tämä ei ole ollut vuoden 2001 jälkeen edes Liberiassa.

Oikeus käsittelee asiaa kahden viikon aikana Tampereella. Sen jälkeen oikeus, syyttäjät ja puolustus siirtyvät Liberiaan kuulemaan todistajia, joita on noin 70. He ovat sotilaita ja siviilejä. He ovat tapahtumien silminnäkijöitä ja kokijoita.

Vuonna 1969 syntynyt mies on syyttäjän mukaan yksi pahamaineisen RUF-ryhmittymän komentajista. Syyttäjän mukaan hänen käskyjensä mukaan on esimerkiksi loppuvuodesta 2001 toteutettu siviilien joukkosurma Kamatahun Hassala-nimisessä kylässä. Siellä ryhmittymä on etsinyt käsiinsä sademetsiin piiloutuneita siviilejä ja surmannut heitä. Ihmisiä on muun muassa poltettu elävältä taloihin. Naiset on ennen tappamista raiskattu.

Rikoskokonaisuuteen sisältyy myös vuoteen 2002 ajoittunut joukkosurma Monroviassa, Liberian pääkaupungissa. Tuolloin mies on antanut muun muassa käskyn surmata kaikki siviilihenkilöt, jotka ovat hakeneet ryöstämällä ruokaa ja elintarvikkeita kaupungin kaupoista.

Miehen syntilistalle mahtuu syytteen mukaan myös kannibalismia. Yhden todistajan mukaan tapettujen siviilihenkilöiden ruumiin osista valmistettiin sittemmin ruokaa, jota myös mies itse oli syömässä. Tämä oli todistajan mukaan menettely useammassakin surmatyössä.

Lisäksi mies myös kidutti vangitsemiaan henkilöitä. Eräälle henkilölle hän oli syytteen mukaan antanut sähköiskuja täkäläisellä poliisiasemalla. Menettelyn tarkoituksena oli saada kuultava tunnustamaan maanpetos- ja vallankaappausaikeet.