Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tanus: Lupaava suomalainen rokote unohdettu – "Tämä suomalainen keksintö mullistaisi itse asiassa koko tämänhetkisen rokotetuotannon."

Kristillisdemokraattien tamperelainen lääkärikansanedustaja Sari Tanus vaatii hallitukselta pikaisia toimia suomalaisen koronarokotteen kehittämiseen.

Tanus ihmettelee hallituksen ja erityisesti STM:n hitautta tilanteessa, jossa koronapandemia uhkaa pitkittyä rokotteiden saannin ongelmiin.

– On käsittämätöntä, että kotimaisen rokotteen kehittämiseen ei ole löytynyt tahtotilaa eikä riittävästi rahoitusta. Teknologista osaamista Suomessa kyllä riittää, Tanus kritisoi tiedotteessa.

Tanuksen mukaan Suomen rokotestrategia nojaa tällä hetkellä täysin EU:n rokotehankintaan eikä hallitus näytä pystyvän toimimaan lainkaan itsenäisesti rokotekysymyksissä.

Tanuksen mukaan Suomessa kehitetään parhaillaan rokotetta, joka annettaisiin pistoksen sijaan nenäsuihkeena. Kerta-annos riittäisi eikä toista rokotuskertaa tarvittaisi täyden suojan saamiseksi kuten monissa muissa rokotteissa näillä näkymin on tarpeen. Hankkeen rahoituksessa on kuitenkin suuria ongelmia.

Alustavien tutkimustulosten perusteella suomalaiskeksintö näyttäisi estävän myös rokotuksen saanutta tartuttamasta tautia eteenpäin.

– Tämä suomalainen keksintö mullistaisi itse asiassa koko tämänhetkisen rokotetuotannon.

Tanus kritisoi voimakkaasti hallituksen suomalaisen rokotteen kehittämiseen liittyvää toimintaa. Rahaa tuntuu riittävän lähes kaikkeen muuhun, mutta ei rokotteiden kehittämiseen.

– EU- elpymisrahaston kautta Suomelle tulevaa avustusrahaa tulee käyttää merkittävästi myös rokotetutkimukseen, -kehitykseen ja tuotantoon, Tanus vaatii.

Kotimainen rokotevalmistus loppui 2000-luvun alussa, minkä jälkeen Suomi on ollut lähinnä mukana kansainvälisissä tutkimuksissa, eikä Suomeen ole syntynyt terveysalan rahoitusosaamista eikä rahastoja.

– Kyse ei ole vain nykyisen pandemian hoidosta vaan Suomen tulee jatkossa olla huoltovarmuuden suhteen paljon nykyistä paremmin varautunut, Tanus toteaa.